PRIKAZI

Apple iPhone 7

Apple iPhone 7

Nova generacija iPhone pametnih telefona definitivno stiže kao najbolja do sada, pa iako ne donosi neki novi revolucionarni dizajn, ugrađeni hardver, moćne performanse i unapređeno korisničko iskustvo čine iPhone 7 model uređajem kakav se samo može poželeti…

MacBook Pro 15.4

MacBook Pro 15.4

Zbog čega je nova generacija MacBook Pro računara nadmašila sve svoje prethodnike počevši od inovativnog dizajna do impresivnih radnih karakteristika?!

Motorola Moto Z

Motorola Moto Z

Atraktivni model iz Moto Z serije pametnih telefona dolazi kao najtanji uređaj premium klase koji uz metalno kućište, veliki AMOLED ekran i odlične kamere donosi inovativni sistem Moto modula za brzu i jednostavnu nadogradnju…

AKTUELNO

 

Vesti

Linux za najmlađe

Napisao prota, 2010-11-29 03:02:14 u Opšte vesti

Svi znamo kako je Linux fleksibilan koncept softvera, koji se pomalo neprimetno ušunjao svuda oko nas - pokrećemo ga na serverima, desktop računarima, HTPC-ovima, lnotebookovima, mobilnim telefonima, routerima, receiverima i televizorima… I pored toga mnogi će reći kako je to težak i komplikovan sistem, nepristupačan i odraslima, a kamoli deci. E, pa nije baš tako - možda Linux nije najzabavnija platforma na svetu, s obzirom da je ponuda video igara vrlo oskudna, ali može biti izvrstan alat za edukaciju i zabavu najmlađih. Qimo i Doudou Linux vredni su barem probe, ako ne i korišćenja sa vašom decom.

 

 

Edubuntu je zamišljen kao mrežni klijent za škole, dok su Qimo i Doudou desktop sistemi za decu iznad 3 godine. Ubuntu bazirani Qimo, koristi XFCE desktop sa velikim ikonama i jednostavnim pretraživačima za lakšu upotrebu. Qimo radi i kao LiveCD, a instalacija je vrlo jednostavna, skoro identična originalnom Ubuntuu. U aplikacionom paketu nalaze se poznati GCompris, TuxMath i TuxPaint, te Child's Play kolekcija igara, koja će zabaviti vaše mališane kada im učenje i kreativnost dosade.

 

 

Doudou Linux nema instalaciju i dolazi kao LiveCD/USB distribucija - ona koja jednostavno radi. DouDou je tu da vaša deca mogu da koriste Linux bilo gde i bilo kada, bez opasnosti za podatke na računaru. Ulazni ekran je lepši i prilagođeniji nižim uzrastima, a već pri ulasku u sistem pojavljuje se lista igara, zabavnih i edukativnih alata, od kojih izdvajamo Gamine koji decu uči korišćenju računarskog miša i Psysycache kao seriju igara iste namene. Naravno, TuxPaint, GCompris i Child's Play su standardna oprema. DouDou ima još jednu sitnu razliku u odnosu na Qimo - možete birati laku ili punu verziju, koje se razlikuju u količini sadržaja i mogućnostima prilagođavanja sistema.

 

 

Uz ovakvu ponudu, teško je tvrditi da je Linux težak ili nepristupačan sistem – dokaz za to je da ga vrlo lako ga koriste i najmlađi.

 

(Preuzeto sa: Bugonline)