PRIKAZI

BenQ PhotoVue SW271

BenQ PhotoVue SW271

Sa dijagonalom ekrana od 27 inča, 4K rezolucijom i ozbiljnim IPS panelom PhotoVue SW271 monitor pretenduje da bude jedan od najboljih monitora u svojoj klasi ove godine...

BenQ MX532

BenQ MX532

Povoljan kompaktan projektor koji donosi ekonomičnu potrošnju uz XGA rezoluciju i multiplatformsko digitalno povezivanje…

nJoy Shed 625

nJoy Shed 625

Idealno rešenje za početnu ali i sveobuhvatnu zaštitu vaših uređaja, uz produženo napajanje pri nestanku struje…

AKTUELNO

 

Vesti

Linux za najmlađe

Napisao prota, 2010-11-29 03:02:14 u Opšte vesti

Svi znamo kako je Linux fleksibilan koncept softvera, koji se pomalo neprimetno ušunjao svuda oko nas - pokrećemo ga na serverima, desktop računarima, HTPC-ovima, lnotebookovima, mobilnim telefonima, routerima, receiverima i televizorima… I pored toga mnogi će reći kako je to težak i komplikovan sistem, nepristupačan i odraslima, a kamoli deci. E, pa nije baš tako - možda Linux nije najzabavnija platforma na svetu, s obzirom da je ponuda video igara vrlo oskudna, ali može biti izvrstan alat za edukaciju i zabavu najmlađih. Qimo i Doudou Linux vredni su barem probe, ako ne i korišćenja sa vašom decom.

 

 

Edubuntu je zamišljen kao mrežni klijent za škole, dok su Qimo i Doudou desktop sistemi za decu iznad 3 godine. Ubuntu bazirani Qimo, koristi XFCE desktop sa velikim ikonama i jednostavnim pretraživačima za lakšu upotrebu. Qimo radi i kao LiveCD, a instalacija je vrlo jednostavna, skoro identična originalnom Ubuntuu. U aplikacionom paketu nalaze se poznati GCompris, TuxMath i TuxPaint, te Child's Play kolekcija igara, koja će zabaviti vaše mališane kada im učenje i kreativnost dosade.

 

 

Doudou Linux nema instalaciju i dolazi kao LiveCD/USB distribucija - ona koja jednostavno radi. DouDou je tu da vaša deca mogu da koriste Linux bilo gde i bilo kada, bez opasnosti za podatke na računaru. Ulazni ekran je lepši i prilagođeniji nižim uzrastima, a već pri ulasku u sistem pojavljuje se lista igara, zabavnih i edukativnih alata, od kojih izdvajamo Gamine koji decu uči korišćenju računarskog miša i Psysycache kao seriju igara iste namene. Naravno, TuxPaint, GCompris i Child's Play su standardna oprema. DouDou ima još jednu sitnu razliku u odnosu na Qimo - možete birati laku ili punu verziju, koje se razlikuju u količini sadržaja i mogućnostima prilagođavanja sistema.

 

 

Uz ovakvu ponudu, teško je tvrditi da je Linux težak ili nepristupačan sistem – dokaz za to je da ga vrlo lako ga koriste i najmlađi.

 

(Preuzeto sa: Bugonline)