KATEGORIJE

PRIKAZI

Philips Brilliance 499P9H

Philips Brilliance 499P9H

Osim što pruža jedinstveno iskustvo korišćenja dva monitora široke dijagonale u jednom uređaju, višestruko nagrađivani Philipsov model donosi i funkcije za povećavanje produktivnosti, kao što su USB-C i iskačuća veb kamera sa podrškom za Windows Hello…

Oukitel WP5

Oukitel WP5

Kada je potrebno da telefon koristite u zahtevnim vremenskim usloviima gde vas vrebaju sneg, kiša, blato ili pak visoke temperature, sunce i prašina, jedino sigurno rešenje može biti neki robusni model iz teške kategorije poput novog pulena kompanije Oukitel...

BenQ BL2480T

BenQ BL2480T

Kada se u biznis klasi nađe monitor koji donosi spoj slim dizajna, fleksibilnog podešavanja položaja, visoke rezolucije, te inteligentnih opcija prilagođavanja reprodukcije slike, jasno je da na stolu dobijate znatno više od uobičajenog  kancelarijskog modela…

AKTUELNO

 

Vesti

Nokia Booklet 3G spreman za tržište

Napisao prota, 2009-09-13 23:58:40 u Najave

Predstavnici najvećeg proizvođača mobilnih telefona, finske kompanije Nokia, krajem prošlog meseca su uzburkali javnost predstavivši svoj Internet računar pod nazivom Booklet 3G. U prvom trenutku, nije objavljena specifikacija ovog modela, već se samo znalo da je sposoban da se poveže sa brzim mrežama mobilne telefonije, ima podršku za Wi-Fi povezivanje sa Internetom i GPS prijemnik, te da je baziran na Intelovom Atom procesoru.

Posle manifestacije Nokia World 2009 održane početkom meseca u Štutgartu (Nemačka), poznato je i više podataka o tome kako je Nokia zamislila da nastupi sa svojim prvim netbook računarom. Osnovu sistema čini Intelov štedljivi procesor Atom Z530, radne frekvencije 1.6 GHz, 1 GB sistemske memorije i čvrsti disk kapaciteta 120 GB. Ekran dijagonale 10 inča ima rezoluciju od 1280 x 720 piksela, a pomoću prisutnog HDMI priključka sliku je moguće prikazivati i na većim ekranima. Računar je težak oko 1.25 kilograma, a debljina mu neznatno prelazi 2 centimetra. Prema najavi proizvođača, baterija će moći da obezbedi 12 sati neprekidnog rada.

 

Pristup Internetu omogućen je korišćenjem standarda za paketni pristup velike brzine (High Speed Packet Access, HSPA) ili preko standardne WiFi bežične mreže po protokolu 802.11n. Isporučivaće se i verzije računara bez HSPA modema.

Nokia Booklet 3G će se isporučivati sa operativnim sistemom Microsoft Windows 7, a projektovana cena bez poreza bi trebala da bude oko 815 USD. Predstavnici kompanije očekuju da će u prodaji ova cena biti i niža kao rezultat popusta i subvencija, koji bi mogli da se obezbede kroz uhodane kanale za distribuciju mobilnih telefona i lokalnih mrežnih operatera, preko kojih će ići distribucija ovog uređaja, što ipak mora da se dokaže i u praksi.

Početkom oktobra očekuje se pojava Booklet 3G na tržištu širom sveta, a kako će lider na polju mobilne telefonije uspeti da se snađe u prodaji Internet računara ostaje da se vidi. Čini se da ovaj model ne donosi ništa što već u ovom segmentu tržišta nije viđeno i to po prilično visokoj ceni u odnosu na konkurenciju, pa je možda najveći adut u ovom trenutku samo ime proizvođača, koje ima veliki broj poklonika i fanova.