KATEGORIJE

PRIKAZI

Oukitel WP5

Oukitel WP5

Kada je potrebno da telefon koristite u zahtevnim vremenskim usloviima gde vas vrebaju sneg, kiša, blato ili pak visoke temperature, sunce i prašina, jedino sigurno rešenje može biti neki robusni model iz teške kategorije poput novog pulena kompanije Oukitel...

BenQ BL2480T

BenQ BL2480T

Kada se u biznis klasi nađe monitor koji donosi spoj slim dizajna, fleksibilnog podešavanja položaja, visoke rezolucije, te inteligentnih opcija prilagođavanja reprodukcije slike, jasno je da na stolu dobijate znatno više od uobičajenog  kancelarijskog modela…

BenQ W2000

BenQ W2000

Vrhunski multimedijalni projektor baziran na naprednim tehnologijama i Rec. 709 standardum, korisnicima donosi jednu potpuno novu dimenziju pokretnih slika u HD formatu...

AKTUELNO

 

Vesti

Upotreba aditivne tehnologije u razvoju proizvoda

Napisao prota, 2019-05-17 11:41:35 u Novosti

O načinu upotrebe aditivne tehnologije, njenim prednostima i nedostacima, govoriće se u okviru radionice koja će se održati 17. maja sa početkom u 17h, u Startit Centru Inđija, koja je peti u nizu IT događaja koji se realizuje ove godine, u okviru projekta XBIT, finansiranog od strane Evropske unije, u cilju predstavljanja aditivne proizvodnje koja omogućava digitalnom modelu pretvaranje u trodimenzionalni predmet.

 

„Prisutni će na radionici imati priliku da se informišu o karakteristikama materijala koji se koriste prilikom izrade proizvoda i da saznaju na koji način funkcioniše aditivna proizvodnja. Učesnici će se upoznati sa primenom aditivne tehnologije u praksi, kroz primere TOM mejkerskog hakatona“, istakao je Svetozar Kolesar, predavač i Premijer 3D Republike.

 

 

 

 

Osnovna karakteristika aditivne proizvodnje je da se predmeti izrađuju dodavanjem materijala, za razliku od tradicionalnih tehnologija kod kojih se objekti proizvode oduzimanjem materijala. Uz odsustvo alata, aditivnim tehnologijama se najbrže mogu proizvesti prototipovi novih proizvoda, ali i objekti proizvoljnog oblika.

 

Radionicom će se pokriti  teme o upotrebi 3D štampe i postupcima pripreme modela za štampu. Pored toga, govoriće se i o karakteristikama materijala koji se koriste u tom procesu. Radionica je deo XBIT projekta, koji partnerski sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

 

Projekat XBIT kao strane iz Srbije sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a sa strane Hrvatske Opština Magadenovac i OSVIT Inkubator iz Donjeg Miholjca, u okviru IPA Cross-border Cooperation programa Hrvatska-Srbija 2014-2020. Projekat se bavi razvojem uslova za optimalan i strukturiran razvoj IT industrije i preduzetništva u programskom regionu, kao i njegovo optimalno korišćenje kao generatora inovacija i konkurentnosti. U narednim mesecima realizovaće mnogobrojne aktivnosti, kako bi se unapredilo korišćenje IT tehnologija u preduzetništvu.

 

SEE ICT je neprofitna organizacija osnovana 2010. godine, sa misijom pružanja značajne i duboke podrške srpskoj tehnologiji i start up scene kako bi se podstaklo veće zapošljavanje i ekonomski rast.

 

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, aktivno radi na unapređenju IT sektora u Srbiji, sprovodeći mnogobrojne partnerske projekte sa ovim ciljem.

 

Fakultet tehničkih nauka jedna je od najsavremenijih organizovanih, visokoobrazovnih institucija u regionu sa tradicijom dugom 57 godina, koji svoju misiju ostvaruje u tri međusobno povezane grupe delatnosti: visoko obrazovanje, naučnoistraživački rad i transfer znanja u privredi.