KATEGORIJE

PRIKAZI

Oukitel WP5

Oukitel WP5

Kada je potrebno da telefon koristite u zahtevnim vremenskim usloviima gde vas vrebaju sneg, kiša, blato ili pak visoke temperature, sunce i prašina, jedino sigurno rešenje može biti neki robusni model iz teške kategorije poput novog pulena kompanije Oukitel...

BenQ BL2480T

BenQ BL2480T

Kada se u biznis klasi nađe monitor koji donosi spoj slim dizajna, fleksibilnog podešavanja položaja, visoke rezolucije, te inteligentnih opcija prilagođavanja reprodukcije slike, jasno je da na stolu dobijate znatno više od uobičajenog  kancelarijskog modela…

BenQ W2000

BenQ W2000

Vrhunski multimedijalni projektor baziran na naprednim tehnologijama i Rec. 709 standardum, korisnicima donosi jednu potpuno novu dimenziju pokretnih slika u HD formatu...

AKTUELNO

 

Vesti

Apple TV 4K

Napisao N. Rašković, 2018-01-31 23:56:00 u Opis - dugi

Još od kada se pojavio Apple TV je doneo revoluciju u svet svima nama do tada poznate televizije i to zahvaljujući aplikacijama. Zapravo, sa Apple TV uređajem televizijski program je postao mnogo više od onog što se može nazvati klasični televizijski program - pojavila se interaktivnost, mogućnost gledanja odabranog sadržaja, korišćenje raznoraznih pomoćnih aplikacija, igranje modernih igrica na TV uređajima, kao i pretraga pomoću digitalnog asistenta - Siri. Spakovan u izuzetno malo kućište Apple TV je promenio koncept televizije i postavio standarde za nov način gledanja na televiziju.

 

 

Bogatstvo opcija

 

Tokom razvojnog puta Apple TV je prošao nekoliko transformacija, ali je u biti zadržao svoj prvobitni koncept i svoju namenu - uređaj koji se povezuje sa televizorima i omogućava preuzimanje i gledanje filmskih i drugih sadržaja sa Apple-ovog iTunes servisa i preuzimanje aplikacija za najrazličitije namene sa App store-a. Poslednje izdanje Apple TV uređaja koje nosi naziv Apple TV 4K savršeno prati trendove koji se nameću u svetu televizije i multimedije trudeći se da vrhunskim kvalitetom sadržaja podmiri potrebe i najprobirljivijih korisnika.

 

Kompanija iz Kupertina je u kutijicu dimenzija 35x98x98 mm i težine 425 grama uspela da smesti čitavo multimedijalno carstvo koje kooridinira već provereni A10X Fusion 64-bitni procesor i novi tvOS koji je kompanija razvila samo za potrebe ovog uređaja. Kao što smo napomenuli tajna uspeha novog Apple TV 4K uređaja krije se u raznolikosti aplikacija, koje su hteli mi to da priznamo ili ne budućnost svih sličnih proizvoda. Svi ih već koristimo kako bismo dobili pristup raznoraznim oblicima zabave na našim mobilnim uređajima i računarima. TV je sa Apple TV 4K boksom krenuo u istom pravcu i kako stvari stoje otišao je bar jedan korak dalje u odnosu na slična konkurentska rešenja, koja jesu nešto povoljnija, ali po pitanju funkcionalnosti daleko zaostaju za ovim uređajem.

 

 

Aplikacije u slučaju Apple TV 4K uređaja omogućavaju da korisnik odabere šta, kada i gde želi da gleda, ali i više od toga – one nude interaktivnost sa sadržajem. Na ovaj način televizijski prijemnik postaje personalan, poput iPhone telefona ili iPad tableta, a to je ono što većina vlasnika novih televizora želi. Gledanje 4K i HDR sadržaja pravo je uživanje preko Apple TV 4K uređaja, ali i više od toga to je potpuno nova dimenzija gledanja na pokretne slike i multimediju poslednje generacije iz udobnosti kućnog okruženja. Uz digitalnog asistenta Siri sve je još lakše i uzbudljivijie, a tu je i daljinski upravljač Siri Remote sa kojim zabave nikada dosta i koji je mogući upariti sa još jednim daljincem, koji ne dolazi u paketu već se dokupljuje. Uparivanje daljinskih upravljača ima smisao, pogotovo kada je reč o igranju igrica.

 

 

Posebna priča, bar kada je Apple TV 4K upitanju su igrice. Apple se opasno potrudio da razvije veoma zanimljive igrice za svoj TV 4K boks. Većina ima rekordna skidanja na App store-u i kako stvari trenutno stoje kompanija iz Kupertina planira još ozbiljnije da se posveti ovom segmentu. Siri Remote kod igranja igrica ima ključnu ulogu jer se preko njega vrši koordinacija pokreta i igrača. U praksi sve to izgleda veoma dobro, bez bilo kakvih lagova i zastoja, što kod igrača stvara osećaj kao da igra igrice za nekom modernom konzolom. Većina igrica je kreirana u veoma visokim rezolucijama što kada se gleda na ekranu nekog 4K televizora izgleda zaista veličanstveno.

 

I hardverski i softverski Apple TV 4K je impresivan. Njegov A10X Fusion 64-bitni procesor u stanju je da procesuira i najzahtevniji 4K i HDR sadržaj, ali i da omoguću kvalitetno strimovanje različitih multimedijalnih sadržaja, kao i TV video materijala koji je visoke definicije. Kako je u direktnoj interakciji sa iTunes servisom tako korisnik preko Apple TV 4K boksa može da iznajmljuje filmove, igrice i ostalu multimediju, ali i da ih kupuje i skladišti na prostor od 32GB ili 64GB fleš memorije. Konekcija sa televizorima obavlja se preko HDMI kabla, što je i logično zbog bržeg transfera podataka.

 

 

Zaključak

 

Apple TV 4K je savršen uređaj sa kojim je moguće otkriti sve čari 4K slike i HDR sadržaja. U maloj kutijici Apple je spakovao sve što se spakovati može i sve je lepo optimizovao tako da krajnji korisnik može da uživa u svim sadržajima na najvišem mogućem nivou. Uz kvalitetan 4K televizor sa ovim boksom zabava je zagarantovana.

 

Suštinski jedini nedostaci Apple TV 4K uređaja kriju se u uvođenju nekih audio opcija koje se ne mogu iskoristiti tj. filmove sa tim opcijama nije moguće iznajmiti ili kupiti preko iTunes servisa, ali kompanija iz Kupertina aktivno radi na tome da se to promeni. Takođe, cena uređaja i u jednoj i u drugoj skladišnoj verziji je preskupa, a logično za domaće tržište najveći nedostatak je to Tunes sadržaji i App Store nisu dostupni. Dok se to ne promeni ova sjajna multimedijalna kutijica biće samo dostupna za malobrojne koji na druge načine znaju da iskoriste sav njen potencijal.

 

 

 

Proizvođač Apple
Uređaj Apple TV 4K
Dimenzije 35x98x98 mm
Težina 425 grama
Procesor A10X Fusion 64-bitni procesor
Kapacitet 32GB i 64GB
Video formati H.264/HEVC SDR video do 2160p, 60 fps, Main/Main 10 profil;
HEVC Dolby Vision (Profil 5)/HDR10 (Main 10 profil) do 2160p;
H.264 Baseline Profile nivo 3.0 ili AAC-LC zvuk do 160 Kbps po kanalu, 48kHz, stereo zvuk u .m4v, .mp4 in .mov formatima; 
MPEG-4 video do 2.5 Mbps, 640 x 480 pik, 30 fps, Simple profil sa AAC-LC zvukom do 160 Kbps, 48kHz, stereo zvuk u .m4v, .mp4 i .mov formatima
Slikovni formati HEIF, JPEG, GIF, TIFF
Audio formati HE-AAC (V1), AAC (do 320 Kbps), zaštićen AAC (iz iTunes Store), MP3 (do 320 Kbps), MP3 VBR, Apple Lossless, FLAC, AIFF in WAV; AC-3 (Dolby Digital 5.1) in E-AC-3 (Dolby Digital Plus 7.1 surround zvuk)
U pakovanju Apple TV 4K; Apple TV Siri Remote; Kabl za punjenje; Lightning na USB kabl; Prateća dokumentacija
Cena od 30.290,00 dinara
Kontakt www.iStyle.rs