PRIKAZI

Oukitel WP5

Oukitel WP5

Kada je potrebno da telefon koristite u zahtevnim vremenskim usloviima gde vas vrebaju sneg, kiša, blato ili pak visoke temperature, sunce i prašina, jedino sigurno rešenje može biti neki robusni model iz teške kategorije poput novog pulena kompanije Oukitel...

BenQ BL2480T

BenQ BL2480T

Kada se u biznis klasi nađe monitor koji donosi spoj slim dizajna, fleksibilnog podešavanja položaja, visoke rezolucije, te inteligentnih opcija prilagođavanja reprodukcije slike, jasno je da na stolu dobijate znatno više od uobičajenog  kancelarijskog modela…

BenQ W2000

BenQ W2000

Vrhunski multimedijalni projektor baziran na naprednim tehnologijama i Rec. 709 standardum, korisnicima donosi jednu potpuno novu dimenziju pokretnih slika u HD formatu...

AKTUELNO

 

Vesti

Apple AirPods slušalice

Napisao N. Rašković, 2017-05-30 11:05:18 u Opis - dugi

Od momenta kada je Apple predstavio bežične AirPods slušalice mnogo toga se promenilo. Javnost i mediji počeli su daleko ozbiljnije da percipiraju jedan ovakav moodel, a kompanija iz Kupertina je pokazala da sa svojim rešenjem interaktivnost sa korisnikom može biti podignuta na izuzetno visok nivo.

 

U osnovi AirPods slušalice predstavljaju pametnu varijantu bežičnih slušalica koje pored kvalitetnog zvuka donose i set sjajnih funkcija, kao i podršku za niz veoma zanimljivih gesture-a. Tu je i Siri, kao i odlično rešena komunikacija sa njom, ali nekoliko jedinstvenih opcija. Ma koliko nekima to zvučilo neverovatno AirPods slušalice jesu u svakom smislu posebne i Apple je i sa njima u neku ruku redefinisao pogled na ovu kategoriju proizvoda...

 

 

 

Dizajn i ergonomija

 

AirPods slušalice su vizuelno veoma slične EarPods slušalicama (dolaze u paketu sa iPhone telefonima, a mogu se kupitii odvojeno) samo što ne poseduju kabl i hardverski su daleko bolje rešene. Napravljene su od posebnih materijala, koji pored toga što se lako održavaju ne stvaraju iritacije u ušima i daju slušalicama na dodatnoj atraktivnosti.

 

U ušnim školjkama AirPods slušalice leže gotovo savršeno, što je postignuto posebnim ergonomskim dizajnom svake od slušalica - kada se pravilno postave u ušne kanale mogućnost njihovog ispadanja je minimalna. O tome dosta govore i brojni video klipovi na Youtube-u na kojima se jasno vidi da čak i pri obavljanju najdinamičnijih radnji (skijanje, vožnja biciklom, skakanje u dalj, trčanje...) AirPods slušalice sjajno leže u ušima. Kako bi Apple pokazao da je reč o zaista stabilnim bežičnim slušalicama angažovao je brojne sportiste širom planete koji su ove slušalice nosili na svojim treninzima i aktivno ih koristili svakog dana - pogađate, potvrdili su da su i stabilne i sjajne!

 

 

 

Hardverski superiorne

 

Kompanija iz Kupertina ozbiljno se potrudila da ove slušalice budu drugačije od sličnih rešenja na tržištu, a kako bi zaista uspela u tome angažovala je poseban tim dizajnera hardverskog sklopa koji su od AirPods slušalica napravili, pa sasvim sigurno jedne od trenutno najboljih slušalica na svetu.

 

Snažan i čist zvuk iz istih dopire zahvaljujući implementaciji više malih zvučnika u svakoj od slušalica, kao i moćnim bas sistemima koji doprinose punoći zvuka i pravilnom raspoređivanju istog unutar ušnih kanala. Da stvar bude još zanimljivija zvuk se pre emitovanja munjevito obrađuje u W1 procesoru gde se vrši izolovanje eventualnih šumova i mogućih distrozija, ali i vrši maksimalna kotrola basa i brine o dobijanju optimalnih tonova. Njegov zadatak je (pored navedenog) i da se energijom upravlja pravilno, zbog čega ove slušalice i donose radnu autonomiju od 5 časova.

 

To međutim nije sve, jer proizvođač AirPods slušalice isporučuje i sa dodatnom baterijom koja je implementirana u kutuji za čuvanje/punjenje (neka vrsta powerbank-a) baterije koja radnu autonomiju ovih slušalica podiže za nekoliko dodatnih punjenja, odnosno donosi im gotovo celodnevnu radnu autonomiju. Posebnost ovakvog načina punjenja ogleda se i u tome (bar u konkretnom slučaju) što se za svega 15 minuta punjenja može dobiti radna autonomija od 3 sata.

 

Kako su namenjene/osmišljene i za komunikaciju, tako AirPods slušalice poseduju i mikrofone instalirane u obe slušalice. Mikrofoni su najnaprednijeg mogućeg tipa i odmah po otvaranju dolaznog poziva fokusiraju se na prijem glasa, pri čemu maksimalno izoluju sve spoljne zvukove, tako da komunikacija postaje kristalno čista i jasna. Preko mikrofona se ujedno izvršava/obavlja i komunikacija sa digitalnim asistentnom - Siri.

 

 

 

 

Povezivanje

 

AirPods slušalice se lako povezuju sa iPhone telefonima, iPad tabletima, Mac mašinama i Apple satovima - preko Bluetooth veze. Prvo uparivanje zna da potraje nekoliko minuta, zavisno od uređaja, ali svako sledeće je gotovo trenutno.

 

Povezivanje se vrši preko baze, za koju je već naglašeno da je i neka vrsta powerbak-a, a po uspostavljanju konekcije slušalice dobijaju naziv/ime po nosiocu uređaja sa kojim komuniciraju. Primera radi - Milos Protic's AirPods. Jedne AirPods slušalice moguće je upariti sa više uređaja i W1 čip ih sve pamti tj. stavlja u neku vrstu memorije koju poseduje.

 

 

 

Gestikulacije

 

Za Apple AirPods se može reći da predstavljaju mnogo više od sjajnih slušalica – pre svegasu  posebne po gestikulacijama koje podržavaju. Tako, kada se sluša muzika ili gleda film, ako se jedna slušalica izvadi iz uha pesma ili film idu odmah na pauzu – čim se ista vrati u ušnu školjku "svirka" ili film nastavljaju dalje.

 

Javljanje na poziv takođe sadržaj koji se sluša šalje na čekanje, a prekid poziva se obavlja tako što se dva puta tapne po slušalici. Asistentkinja Siri se isto tako poziva (dva puta se lupne po slušalici), s tim da je interakcija sa njom u ovom slučaju podignuta na najviši mogući nivo. Sa Siri je moguće upravljati plejelistama, pesmama i multimedijom. Ona je tu za pomoć i oko pretraga, za surfovanje internetom i bilo koju vrstu interakcije.

 

U biti AirPods slušalice podržavaju veoma veliki broj gestikulacija - i to korisnih gestikulacija, pa je najbolje posetiti oficijalni sajt proizvođača i o svakoj podržanoj se podrobno informisati.

 

 

Kvalitet zvuka

 

Pored svega navedenog za mnoge korisnike će najvažniju činjenicu predstavljati to što je Apple od AirPods slušalica napravio ne samo atraktivan i funkcionalan proizvod, već i gedžet koje nude besprekoran kvalitet zvuka. Naime, prema većini audio testova ove slušalice reprodukuju vrhunski zvuk, čist, jasan i lepo izbalansiran, sa veoma verno izraženim tonovima i prijatnim basom.

 

Izboličenja zvuka i bilo kakvih distorzija nema ni u tragovima, a ono što je posebno zanimljivo jeste da i muzika konvertovana na nižim bps vrednostima odlično zvuči.

 

Gledanje filmova sa ovim slušalicama takođe predstavlja posebno iskustvo, jer više malih zvučnika u slušalicama otvara prostor za čist i jasan zvuk gde se svaka reč i ton savršeno čuju. Čak i u igricama AirPods slušalice su se pokazale sjajno, u nekim slučajevima i bolje nego pojedina profi gejming rešenja.

 

 

 

Zaključak

 

Apple je sa AirPods slušalicama još jednom pokazao ko je lider na polju tehničko/tehnoloških inovacija i da i u ovoj oblasti ima šta da kaže i pokaže i kupcima i konkurenciji. AirPods slušalice na svim poljima pokazuju svoju jedinstvenost i superiornost, donoseći potencijalnim kupcima kvalitetan zvuk, dobru komunikaciju i maksimalnu slobodu u pokretu. Od izrade pa sve do mogućnosti koje donose AirPods slušalice drže lekiciju svim ostalim rešenjima u klasi i jasno pokazuju da je Apple ime i priča za sebe!

 

 

Proizvođač Apple
Model AirPod
Tip proizvoda Bežične slušalice
Pakovanje AirPod slušalice, kutija za punjenje, Lighting to USB kabl
Povezivanje Bluetooth (AirPod), Lightning konektor (kutija za punjenje)
Senzori Dvojni optički senzori,  Akcelerometar za detekciju pokreta, Akcelerometar koji detektuje govor
Dimenzije 16.5 x 18.0 x 40.5 mm (AirPod),
44.3 x 21.3 x 53.5 mm (kutija za punjenje)
Težina 4 g (AirPod), 38 g (kutija za punjenje)
Cena 27.090,00 dinara
Kontakt www.istyle.eu/rs