KATEGORIJE

PRIKAZI

BenQ BL2480T

BenQ BL2480T

Kada se u biznis klasi nađe monitor koji donosi spoj slim dizajna, fleksibilnog podešavanja položaja, visoke rezolucije, te inteligentnih opcija prilagođavanja reprodukcije slike, jasno je da na stolu dobijate znatno više od uobičajenog  kancelarijskog modela…

BenQ W2000

BenQ W2000

Vrhunski multimedijalni projektor baziran na naprednim tehnologijama i Rec. 709 standardum, korisnicima donosi jednu potpuno novu dimenziju pokretnih slika u HD formatu...

Huawei P30 serija

Huawei P30 serija

Svi dostupni modeli iz P30 serije pored snažnog hardvera i superiornog dizajna u stanju su da kreiraju istinski vrhunske fotografije, kao i savršen video materijal u svim podržanim rezolucijama snimanja...

AKTUELNO

 

Vesti

GPU computing dolazi u mase

Napisao prota, 2009-10-24 10:25:32 u Novosti

Windows 7 je zvanično objavljen. Sistem koji su mnogi čekali, preuzimali sa interneta i instalirali još u ranim fazama na svoje kućne računare. Kako kaže Wall Street Journal, “Čak i u test fazi, Windows 7 je ostavio Vistu u prašini”. Sve u svemu, pred sobom imamo kompjuter na kome se nalazi najpopularnije parče software-a trenutno na svetu, i vrlo smo uzbuđeni da ga što pre testiramo...

 

Mnogi pričaju da će Win7 predstavljati prekretnicu u dizajnu operativnih sistema, kako softverskom tako i hardverskom smislu. Kompanija Nvidia, nagoveštava da će GeForce grafički akceleratori koji podržavaju DirectX 10 i nalaze se u desetinama miliona računara širom sveta napokon moći da prikažu sve svoje mogućnosti, a tehnike kao što su PhysX, 3D stereo, kao i CUDA napokon će dobiti vetar u leđa.

 

Glavna novost i revolucija jeste zapravo u tome, što CPU i GPU više neće raditi odvojeno, već zajedno. Praktično to znači da snaga grafičkog procesora koja je do sada bila korišćena isključivo u kompjuterskim igrama, ili kod određenih aplikacija putem Nvidia CUDA tehnologije, sada počinje da se koristi i u Aero okruženju, ali i u direktnoj akceleraciji video materijala HD rezolucije, kao i u mnoštvu drugih aplikacija.

 

Glavna inovacija koju GPU computing u Windows-u 7 donosi je DirectCompute. DirectCompute je deo DirectX 11 API-ja, koji se koristi za izračunavanje zahtevnih grafičkih procesa kao što su kalkulacija svetlosti i senki, particle efekti koji prouzrokuju dim, prašinu... Šta ovo zapravo znači? Umesto da se CPU opterećuje sa grafički intezivnim aplikacijama, ovaj posao u potpunosti preuzima GPU. DirectCompute će podržavati sledeće aplikacije:

- rad sa slikama i post processing

- video procesing

- kompjuterske igrice, naročito PhysX efekti, u kojima će moći da uživaju ljubitelji Nvidia grafičkih kartica

- upotreba u naučnim/tehničkim proračunima

 

Kod rada sa slikama (Adobe Photoshop) kao i video transcodinga, aplikacije poput Badaboom-a, Nero MoveIT-a, Cyberlink esspreso-a i ostalih na novoj platformi donose ubrzanja od 5-20 puta u odnosu na klasičan CPU video transcoding! Nesumljivo je da će ovaj potez umnogome olakšati posao, ljudima koji se bave profesionalno ovim aplikacijama ali i zaljubljenicima u gadgete, koji sigurno znaju koliko dugo traje prebacivanje video materijala na MP4 player uz pomoć CPU-a...

 

Podrška za reprodukciju HD materijala putem hardverske akceleracije je još bolja, i sada CPU bukvalno ima minimalno zauzeće, dok je kvalitet HD reprodukcije još kvalitetniji!

Kod 2D prikaza poboljšan je kvalitet slova, kao i kod ivica 2D objekata i teksta. Novina kod 3D Aero interfejsa je potpuno ubrzanje putem DirectX 10 GPU-ova, kao i korišćenje WDDM 1.1 drajvera. Glavna prednost WDDM-a 1.1 je što štedi resurse računara, pa je upotreba sistemske memorije za GPU zahtevne aplikacije svedena na minimum tako da sada nemate više potrebe da kupujete gigabajte i gigabajte RAM-a kako bi ste ubrzali Windows. Sada sve se procesira kroz brzu memoriju grafičke kartice.

I na kraju najzanimljiviji deo, a to su kompjuterske igre. DirectCompute će definitivno doneti revoluciju i u ovom pogledu, setimo se prve prave DX10 igre – Crysis i komentara na istu. Preporučujemo vam da pogledate sledeće klipove:

http://www.youtube.com/watch?v=K1I4kts5mqc

http://www.youtube.com/watch?v=RuZQpWo9Qhs

http://www.youtube.com/watch?v=uhTuJZiAG64&feature=related

 

Sve ovo vam govori da DX11, donosi potpunu fotorealističnost i maksimalnu grafičku akceleraciju. Što se Nvidije tiče, korisnici GeForce kartica mogu da odahnu. Za sada oni su jedini koji podržavaju sve najbitnije kompjuterske jezike, C, OpenCL, DirectX compute, kao i druge jezike, tako da će sve napredne grafičke kartice i igre biti sigurno kompatabilne.

 

Što se tiče korisnika koji su ljubitelji Nvidia SLI tehnologije, informacija da će SLI biti 15% brži u Windows 7 u odnosu na druge sisteme, će ih sigurno obradovati!

 

Ako se po jutru dan poznaje, odna će dan kada sve ovo bude zaživelo, a mi se nadamo do leta 2010, biti više nego fenomenalan! CPU + GPU, 2 srca umesto jednog, kompletna akceleracija, Windows 7 u punoj snazi, DirectCompute i DirectX11...jedva čekamo da vidimo, a verujemo da i vi delite isto mišljenje sa nama.