KATEGORIJE

PRIKAZI

Philips Brilliance 499P9H

Philips Brilliance 499P9H

Osim što pruža jedinstveno iskustvo korišćenja dva monitora široke dijagonale u jednom uređaju, višestruko nagrađivani Philipsov model donosi i funkcije za povećavanje produktivnosti, kao što su USB-C i iskačuća veb kamera sa podrškom za Windows Hello…

Oukitel WP5

Oukitel WP5

Kada je potrebno da telefon koristite u zahtevnim vremenskim usloviima gde vas vrebaju sneg, kiša, blato ili pak visoke temperature, sunce i prašina, jedino sigurno rešenje može biti neki robusni model iz teške kategorije poput novog pulena kompanije Oukitel...

BenQ BL2480T

BenQ BL2480T

Kada se u biznis klasi nađe monitor koji donosi spoj slim dizajna, fleksibilnog podešavanja položaja, visoke rezolucije, te inteligentnih opcija prilagođavanja reprodukcije slike, jasno je da na stolu dobijate znatno više od uobičajenog  kancelarijskog modela…

AKTUELNO

 

Vesti

NVIDIA sarađuje sa Microsoft-om na GPU računarstvu visokih performansi

Napisao prota, 2009-09-28 14:22:11 u Opšte vesti

NVIDIA je najavila saradnju sa Microsoft-om u kojoj predstavlja NVIDIA® Teslagrafičke procesore (GPU-ove) za paralelno računarstvo visokih performansi koristeći Windows HPC Server 2008 operativni sistem.

 

“Uparivanje GPU-ova i CPU-ova daje neverovatnu snagu i mogućnost multi-jezgarnog ko-procesiranja,” rekao je Dan Reed,  korporativni potpredsednik Extreme Computing-a u kompaniji Microsoft. “Rad kompanije NVIDIA sa Microsoft-om i Windows HPC Server platformom, pomaže naučnicima I istraživačima u mnogim područijima, kako bi ostvarili performanse super računara u različitim aplikacijama.”

 

Kompanija  NVIDIA razvila je nekoliko GPU podržanih aplikacija na Windows HPC Server 2008 platformi, kao što je ray tracing aplikacija, koja može da se koristi za unapređeno foto-realistično modelovanje automobila. NVIDIA je takođe sarađivala sa Microsoft-ovim razvojnim timom pri instalaciji velikog Tesla GPU klastera i pri izučavanju aplikacija koje su optimizovane za GPU.

 

Celokupni spektar aplikacija za preduzeća, kao što su pretraga podataka, mašinstvo i poslovna inteligencija, kao i naučne aplikacije koje se bave  molekularnom dinamikom, finansijskim računarstvom i seizmatičkim procesima, počele su da koriste prednosti masivno paralelne CUDA arhitekture na kojoj su NVIDIA GPU-ovi bazirani, kako bi obezbedili veći nivo produktivnosti.

 

CUDA arhitektura omogućava developerima da koriste CPU i GPU zajedno u ko-procesnom modelu. Intezivne sekcije za proračune unutar aplikacija, koriste paralelne mogućnosti za proračunavanje koje izvršava GPU, dok drugi deo koda aplikacije izvršava CPU.

“Kombinacija GPU-a i Windows platforme je veliki benefit za naše VMD (Vizuelna Molekularna Dinamika) društvo, koje donosi unapređenu molekularnu vizuelizaciju i analize različitih mogućnosti hiljadama korisnika,” rekao je John Stone, viši razvojni programer univerziteta Illinois Urbana-Champaign. “ Kako se krećemo prema većim biomolekularnim strukturama, GPU će postati sve više značajniji, zato što donosi više računarske moći  na koju možemo da se oslonimo prilikom budućih problema pri proračunima .”

 

“Naučna zajednica je jedna od prvih koja je shvatila potencijal korišćenja GPU-a za poslovne zadatke, sagledavajući ubrzanja koja su reda veličine od 20 do 200 puta, koristeći širok spektar kompjuterski-intezivnih aplikacija,” rekao je Andy Keane, generalni direktor NVIDIA Tesla biznisa. “Istraživači, sve više koriste Windows na radnim stanicama i u računarskim centrima zbog snažnih razvojnih alata kao što je Microsoft Visual Studio, jednostavnije je i smanjuje vrednost troškova i održavanja.”

 

NVIDIA Tesla GPU-ovi visokih performansi podržavaju Windows XP i Windows Vista u radnim stanicama i Windows Server 2003 I Windows Server 2008 u računarskim centrima. Tesla C1060 i S1070 GPU računarski proizvodi dostupni su od strane većine glavnih dobavljača sistema kao što su Cray, Dell, HP and Lenovo.