KATEGORIJE

Kingston SSDNow V100 & SSDNow V+180

Napisao 5, 2010-12-02 06:28:24 u Opis - dugi

Od momenta kada su se pojavili, SSD drajvovi su promenili tokove IT industrije i napokon PC-ju udahnuli neophodnu brzinu koja bi ispratila performanse ostalih komponenti. Dugo su računari trpeli u pogledu performansi jer se nije imalo više načina za ubrzavanje čvrstih diskova, sve do pre par godina kada je Intel izašao na tržište sa SSD diskovima, koji u osnovi čine niz fleš čipova na kojima se skladište podaci. Danas SSD drajvovi predstavljaju jedini pravi izbor za napredne mašine i ozbiljne notebook računare, a cenovno polako počinju da budu prihvatljivi i za najširi krug potrošača. Na žalost njihovi kapaciteti još uvek ne mogu da isprate one koje poseduju klasični HDD-ovi, ali sa razvojem novih tehnologija i to će uskoro biti moguće.

 

U dosadašnjim prikazima SSD-ova, nekako smo uvek bili okrenuti modelima namenjenim za desktop računare. Međutim trend prelaska na notebook-ove naterao je vodeće proizvođače u ovoj oblasti da dizajniraju specijalne modele namenje upravo prenosnim mašinama. Kingston kao najveći generator zbivanja na SSD tržištu prvi je lansirao svoje vizije notebook SSD-ova, koji su se veoma brzo nakon pojavljivanja naši na našem test stolu.

 

SSDNow V100

 

Kingston SSDNow V100 stiže u adekvatno stilizovanoj kartonskoj kutiji, na kojoj se nalaze informacije o bazičnim specifikacijama. SSDNow V100 modeli pokrivaju širok spektar kada govorimo o kapacitetima, te postoje modeli sa 64 GB, 128 GB i 256 GB kapaciteta. Mi smo na testu imali verziju od 128 GB. Na žalost, unutra ne zatičemo nikakvo detaljnije uputstvo, niti  instrukcije u vezi sa nekim vidom korišćenja uređaja. Tu je samo USB kabl i mala fioka za slučaj da želite ovaj SSD da koristite kao eksterni drajv.

 

 

Sam drajv je crne boje, i dolazi u odlično rešenom kućištu, sa vidljivom nalepnicom sa oznakama kompanije Kingston. Drajv raspolaže standardnim priključcima za SATA napajanje i interfejs, pri čemu naglašavamo da se radi o 2,5-inčnom drajvu, sa SATA 3.0 Gbps standardom. Uređaj ima rupice za šrafove po bokovima i na donjem delu, što mu omogućava zašrafljivanje po dve površine, u zavisnosti od toga u kakvom ćete ga računaru koristiti, mobilnom ili desktopu, ili pak u priloženoj  fioci. Kingston za potrebe  ove familije koristi NAND flash memorijske čipove, koje izrađuje japanska kompanija Toshiba. Svi raspoloživi modeli koriste kontrolere kompanije Samsung koja već godinama tesno sarađuje sa Kingstonom i koja slovi za jednu od najvećih inovatora u ovoj oblasti.

 

Specifikacije sa zvaničnog sajta govore o sekvencijalnim brzinama čitanja i upisa podataka. One iznose do 250 MB/s kada se radi o čitanju, odnosno do 230 MB/s kada se radi o čitanju podataka. Na drajvove iz ove porodice se daje trogodišnja garancija, što je otprilike u ravni sa ponudom najvećeg broja proizvođača u storage segmentu, bez obzira da li se radi o HDD ili SSD proizvodima, i demonstrira da Kingston ima poverenja u svoje proizvode.

 

 

Model od 128GB koji smo imali na testu se pokazao veoma izdašnim i poprilično malo je odstupao od vrednosti navedenih u specifikacijama. Slabo se zagreva i relativno lako montira zbog čega od nas dobija jedan veliki plus. Na žalost njegova očekivana cena za naše uslove je malo previsoka pa je pitanje koliko će biti popularan, bar dok ne dođe do njene korekcije na niže.

 

SSDNow V+180

 

Ovo je jedan od retkih 1.8-inčnih SSD drajvova specijalno dizajniranih za notebook mašine. Kao i svoja velika braća iz SSDNow V100 porodice, proizvodi se u kapacitetima od 64 GB, 128 GB i 256 GB i koristi ultra brze MLC NAND fleš čipove koji mogu postići brzine čitanje od 230MB/sec, odnosno 180MB/sec kada govorimo o upisu podataka. Lako se monitora i za transfer podataka koristi pouzdanu micro SATA vezu sa 3.0 Gbps interfejsom.

 

 

SSDNow V+180 je mali potrošač i slabo se zagreva, tako da i prilikom obavljanja zahtevnijih procesa nećete osetiti, da se deo mašine iznad koje se nalazi ovaj SSD, greje. Pogodan je kako za sve vrste notebook-ova, čak i za one iz ultra mobilne kategorije, pa tako i za netbook računare. Cena dostupnih modela su realno jako visoke, ali zato nema bržeg rešenja na tržištu, pa ako želite da vaš notebook računar dobije krila, nabavite mu jedan ovakav drajv i osetićete neverovatnu snagu izvršavanja operacija!

 


Proizvođač Kingston Kingston
Model SSDNow V100 SSDNow V+180 Drive
Oznaka SV100S2N/128G SVP180S2/64G; SVP180S2/128G
Tip uređaja SSD drajv SSD drajv
Format 2.5" 1.8"
Kapacitet 128GB 64 GB
Interfejs SATA 1.5Gb/s, 3.0Gb/s micro SATA 1.5 Gb/sec, 3.0 Gb/sec
Brzina transfera 250 MB/s čitanje, 230 MB/s zapis 230 MB/s čitanje, 180 MB/s zapis
Dodatno Supports TRIM, Supports S.M.A.R.T. Supports TRIM, Supports S.M.A.R.T.
Dimenzije 69.85mm x 100mm x 9.5mm 54 mm x 78.5 mm x 5 mm
Težina 78 grama 48 grama
Cena uzorak 18.190,00 Din (64GB),


30.290,00 Din (128GB)
Kontakt www.pcpractic.rs www.pcpractic.rs

 

Autor: Dejan Stojanović