Garmin nuvi 3790T

Napisao 5, 2010-08-20 04:18:36 u Opis - dugi

Garmin kao lider na tržištu navigacionih uređaja uporno prati koncept koji bi mogao da glasi “kvalitet pre svega“ i od toga očigledno ne odustaje ni sa modelima iz nove 3700 serije. Za nove modele ovog proizvođača čak možemo reći da su bolji nego ikada, pa u moru jeftinih GPS navigatora na tržištu, ozbiljni korisnici srećom imaju na raspolaganju i jedan ovakav brend koji nudi kvalitet više, kako po pitanju izrade i dizajna, tako i po pitanju funkcionalnosti. Da se razumemo, veliki broj ovih “jeftinih“ modela koje smo pomenuli, zadovoljiće potrebe najvećeg broja korisnika, prate ih sasvim solidne mape, jednostavno upravljanje, višejezična asistencija, mnogobrojne napredne tehnologije... Pa u čemu je onda Garmin toliko poseban? Pred nama se našao model nuvi 3790T, sa kojim ćemo probati da potvrdimo ili pobijemo prethodno izrečene tvrdnje, da ovaj brend nudi i “ono nešto više”…

 

 

Ljubav na prvi pogled

 

Prvi susret sa ovim modelom ostavlja utisak da se Garmin poprilično potrudio da napravi proizvod superiornog dizajna. Kompletan hardver je smešten u elegantno tanko kućište od brušenog aluminijuma, debljine svega 9 mm, dok je prednja strana izrađena od stakla i moglo bi se reći da sve vizuelno podseća na iPhone koncept (ili pak obrnuto, pošto je ova Garminova serija ugledala svetlost dana pre Apple-ovog čeda). Za ovakav pristup Garmin je nagrađen i prestižnom Red Dot nagradom za dizajn, pa samo možemo zaključiti da je u ovom segmentu napravljen pun pogodak, bez ikakve dileme.

 

Sledeće što će vas ostaviti bez daha je odličan Multi-touch ekran dijagonale 4.3 inča (10.9 cm), koji poseduje senzor orjentacije, pa ga možete koristiti i uspravno i horizontalno. Prelaz sa jednog načina prikaza na drugi radi gotovo trenutno, što dokazuje da je ova spravica dobro potkovana i u hardverskom i u softverskom delu. Ekran inače daje prikaz u rezoluciji od 800x480 piksela, slika je kristalno čista, jasna i detaljna, a samo upravljanje koje se obavlja preko ekrana je dodatno unapređeno.

 

Grafički interfejs sa kojim smo se sreli je čini se prilično modernizovan i osvežen, mada je zadržao prepoznatljivu Garmin izgled – prosto sada sve izgleda savremenije i lepše. Zadržana je dobra intuitivnost prilikom korišćenja, te su navikavanje na putanje komandi i način upravljanja, očekivano veoma dobri. Senzitivnost prilikom zadavanja komandi je odlična, ikonice na ekranu su krupne i jasne, pa nećete biti u situacijama da pravite greške prilikom korišćenja. Ne smemo zaboraviti ni mogućnost zumiranja sa dva prsta koje je vrlo brzo, kao uostalom i iscrtavanje novih segmenata karte, bilo da se ona prikazuje u 2D ili 3D varijanti. Napominjemo da je sada pored 3D prikaza značajnih objekata, prisutan i 3D prikaz terena u većim evropskim gradovima, što može izgledati veoma zanimljivo i atraktivno.

 

Napredne funkcionalnosti

 

Garmin nuvi 3790T poseduje gomilu različitih tehnologija koje pomažu da korisnik što lakše, brže i ekonomičnije pronađe određenu destinaciju i do nje jednostavno stigne. Između ostalog tu su i nüRoute sa trafficTrends i myTrends funkcijama pamćenja korisničkih karakteristika ruta, naprednim kreiranjem ruta kroz više tačaka i poboljšanim EcoRoute softverom. Na žalost sve napredne opcije nisu podržane u našem okruženju, ali ukoliko iskoračite recimo negde na puteve zapadne Evrope, možete ih uspešno koristiti, kao na primer asistenciju vezanu za informacije o gužvama u saobraćaju, radovima na putevima i sl. Interesantna je i opcija fotonavigacije koju možete koristiti tako što skidate slike preko Garmin Connect ™ Photos servisa, a potom vas uređaj navodi do mesta koje ste odabrali preko neke od navedenih slika.

 

 

U toku same vožnje veoma korisna opcija može biti u vidu "LaneAssistant" funkcije prikaza saobraćajnih traka na većim raskrsnicama u gornjem levom uglu ekrana, kao i "JunctionView" prikaz ukrštanja velikih autoputeva u Evropi.

 

Uređaj je opremljen i sa Bluetooth modulom koji omogućava handsfree telefoniranje mobilnim telefonom preko mikrofona i zvučnika na nosaču, i TMC Pro prijemnikom koji služi za prikupljanje informacija o kojima smo već govorili (stanje u saobraćaju i sl.). Prilikom telefoniranja posredstvom Bluetooth-a i preko njega spojenog telefona – nuvi 3790T se pretvara u ekransku tastaturu, kojom možete lakše obavljati pozive i videti brojeve iz kontakta.

 

 

Treba napomenuti i da je ovaj model opremljen vrlo dobrim mikrofonom i ekstremno glasnim zvučnikom. Naime, u nosaču za vetrobransko staklo nalazi se poseban zvučnik koji se dobro čuje u toku vožnje, te glasovne komande ostaju razumljive i dok slušate glasnu muziku u kolima. Takođe opremljen je i modulom “VoiceGuidance za primanje glasovnih komandi (na engleskom), pa je dovoljno da izdate komandu za pronalaženje destinacije (Find Address), i izgovoriti tačnu adresu, da se započne navigacija ka željenom cilju.

 

Zaključak

 

Pored navedenih opcija nuvi 3790T poseduje i sve standardne funkcije kao što su pregled slika, kalkulator, konverter valuta i mernih jedinica, sat sa vremenskim zonama i slično. Treba napomenuti i priključke u vidu USB konektora i slota za microSD karticu, dok je kabl za napajanje povezan sa nosačem, te se uređaj puni dok je postavljen na njemu. Spomenimo i autonomiju koja bi prema specifikacijama trebala da obezbedi do 4 sata samostalnog rada, međutim u praksi je to nešto manje (oko 3 sata). Ovo je možda i jedina manja zamerka koju imamo, jer u situacijama kada uređaj koristite van vozila (kao navigaciju dok pešačite ili koristite gradski saobraćaj) nekada je to vreme koje vam stoji na raspolaganju nedovoljno, ali to nije umanjilo sveukupno odlično mišljenje koje smo stekli o ovom navigatoru.

 

 

Dakle, šta na kraju možemo reći osim da nam se nuvi 3790T izuzetno dopao, te smo mišljenja da je Garmin napravio korak napred u ovom segmentu proizvoda. Najsnažniji utisak na nas je ostavio fantastičan dizajn u stilu najboljih skupih gedžeta današnjice, a funkcionalnost i raspoložive opcije svakako doprinose da ovaj uređaj možemo okarakterisati i kao “pametni” GPS navigator!

 

 


 

Proizvođač Garmin
Model nuvi 3970T
Vrsta uređaja Automotive GPS navigator
Ekran 4.3 inča (10.9 cm)
Tip ekrana WVGA Touchscreen color TFT sa belim pozadinskim osvetljenjem,
Staklo, Dual orjentacija
Rezolucija prikaza 800 x 480 pixels
Baterija Punjiva lithium-ion, autonomija do 4h
Receiver High-sensitivity
Povezivanje USB, Bluetoth
Dodatna memorija microSD card
Težina 113.4 g
Dimenzije 12.2 x 7.5 x .89 cm
Napredne opcije Lane assist

Point of Interest (POI)

Traffic Message Channel: TMC

Speed Assistant

3D prikaz zgrada i terena

Speed limit indicator

ecoRoute™

Photo navigation (navigacija putem geotagovanih fotografija)

trafficTrends™

myTrends™

VoiceGuidance (zadavanje komandi glasom)
Kartografija SVG Route, kompletna Evropa
Cena 48.026,00 Din
Kontakt www.garmin.rs

 

Autor: Miloš P.