Huawei P30 serija

Napisao 1, 2019-04-04 20:37:15 u Opis - dugi

Kompanija Huawei je prošle nedelje u Parizu predstavila novu P30 familiju mobilnih telefona koju čine dva sjajna pametnjakovića: Huawei P30 i P30 Pro. Moderan dizajn, odlične radne karakteristike i visok stepen izdržljivosti koje donose ovi telefoni čine ih trenutno jednim od najpoželjnijih na tržištu u svojim klasama. Svi dostupni modeli iz P30 serije u stanju su da kreiraju vrhunske fotografije, kao i da snimaju savršen video materijal u svim podržanim rezolucijama snimanja. Oni su dosta drugačiji u biti, poređeno sa prethodnom P serijom pametnih telefona ovog proizvođača, ali i dalje imaju isti cilj (zadatak) – da korisniku pruže vrhunsko iskustvo u kreiranju fotografija i video sadržaja, kao i da ponude zabavu na najvišem mogućem nivou. U tom pogledu oni jesu za korak ispred svoje konkurencije…

 

 

 

 

Posebnost novih Huawei P30 telefona je Huawei SuperZoom sočivo koje omogućava superioran nivo kvaliteta zumiranja fotografije, uz elegantan dizajn uređaja. Zahvaljujući dizajnu u obliku periskopa, SuperZoom podržava 5x optičko zumiranje, 10x hibridno zumiranje i 50x digitalno zumiranje, uz zadržavanje odličnog kvaliteta detalja slike. Element prizme u telefoto kameri savija svetlo pod pravim uglom zarad postizanja maksimalne fokalne dužine uz minimalnu visinu kamere…

 

Huawei P30

 

Mi smo pretpremijerno imali priliku da se družimo sa modelom P30, odnosno da ga pre svih držimo u rukama i isprobamo neke od njegovih primarnih mogućnosti. Huawei je P30 telefon, kao uostalom i celu familiju zamislio kao moderne multimedijalne telefone spremne da korisniku u pokretu ponude do sada neviđenu zabavu i dobro uživanje. Sjajno korisničko iskustvo počinje zapravo već sa uzimanjem telefona u ruke i osećajem da je sve na svom mestu i da telefon odlično leži u šaci. Izrada, oblik, kao i crte telefona su takve da prosto poželite da ste sve vreme uz telefon, kao i da dobar deo vremena posvetite njegovim mogućnostima i igranju sa njim. Srce telefona čini Kirin 980 čipset zbog kog sve radi tečno i bez bilo kakvih zastoja. Njegova akceleracija je toliko ozbiljna da je potrebno neko (kraće) vreme da se prilagodite brzini rada i odzivu aplikacija. Šest gigabajta (6GB) radne memorije (ili 8GB u jačoj varijanti) fino gura sve nove aplikacije i igrice, dok je 128GB skladišnog prostora dovoljno da se na P30 telefon smesti ogroman broj fotografija, video zapisa i multimedije.

 

 

 

 

Sve na ovom telefonu jeste opasno moćno, ali ono što ga čini drugačijim jeste sistem kamera koje omogućavaju kreiranje vrhunskih, a možemo slobodno reći i profesionalnih fotografija, kako na dnevnom svetlu, tako i u mraku, ali pravom mraku. Konkretno P30 dolazi sa tri kamere na poleđeni (40 MP, f/1.8, 27mm, 16 MP, f/2.2, 16mm i 8 MP, f/2.4, 80mm) koje prave slike neverovatno visokog kvaliteta, kakve se samo poželeti mogu. Leica optika je sada već tradicionalno prisutna i na ovom telefonu.

 

Prednja (ili kako je već zovemo Selfie kamera) ima 32MP i vrhunski radi posao, s tim da treba imati na umu da je za top rezultate neophodno imati i top internet (4G je preporučljiv). I zadnja, kao i prednja kamera mogu da snimaju video sadržaj. Zadnje kamere logično zbog svojih performansi daju bolji kvalitet video snimaka, međutim i prednja kamera iznenađuje veoma dobrim snimcima i može se koristiti na primer za neka dnevna snimanja ili cool zezancije (kako bi naš narod rekao). O kvalitetu kamera je zapravo suludo pisati i držati neke hvalospeve – performanse prosto moraju da se osete iz ruke i tek tada to je stvarno i realno. Mi smo lično prezadovoljni njihovim kvalitetom i jasno vidimo da je Huawei celu P30 seriju nekako okrenuo najviše ka fotografiji, snimanju i multimedijalnom – većini očekivano, zar ne?

 

Displej na telefonu je pak priča za sebe i što je najvažnije prati hardverske karakteristike ostatka telefona. Reč je konkretno o OLED kapacitivnom ekranu koji ima integrisan čitač otiska prsta(iju). Njegova operativna rezolucija je 2340×1080 piksela i na naše veliko iznenađenje displej je zaista prva klasa, možda i najbolji displej ovog tipa koji smo videli u poslednja 3-4 meseca na rešenjima (poređeno sa rešenjima) drugih proizvođača. Dijagonala ekrana kod P30 telefona je 6.1 inč i to je nešto očekivano za trenutnu situaciju tj. aktuelni trend. Postojanost i prirodnost boja na displeju ovog telefona bukvalno oduzimaju dah i to potvrđuje većina video, foto i grafičkih testova koji dosta govore i o dobroj detaljnosti koja je krucijalna kod ovakve vrste telefona. Sam ekran je inače lak za održavanje iako zna brzo da se zaprlja od otisaka prstiju. Takođe isti daje odličnu vidljivost i prilikom izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti, što je dodatni plus za Huawei.

 

Od senzora Huawei P30 poseduje Fingerprint (unutar ekrana), gyro, proximity i compass senzore. Baterija je odlična i sa njom je moguće sastaviti dan rada bez problema, ali i više sa režimima štednje energije. Konektivnost je takođe na nivou i žična i bežična, što se isto može reći i za ceo zvučni sistem implementiran u ovaj telefon. Huawei P30 nudi u Breathing Crystal, Amber Sunrise, Aurora, Pearl White i Black bojama, a izbor je kao i uvek samo na vama!

 

 

 

 

 

Huawei P30 Pro

 

Ma koliko vizuelno bio sličan modelu Huawei P30, P30 Pro je telefon za sebe. On je fizički nešto veći i hardverski je drugačije koncipiran. Konkretno ključna unapređenja vezana su za veći displej koji ima dijagonalu od 6.47 inča (2340×1080 piksela) i bolju konstrukciju kamera (40 MP, f/1.6, (wide), 20 MP, f/2.2, (ultrawide) i Periscope 8 MP, f/3.4, (telephoto).

 

Implementirana je i takozvana TOF kamera. Huawei ToF kamera daje krila svakom budućem vlasniku ovog telefona i iz njega izvlači svu kreativnost. Prisutna samo na ovom telefonu, ToF kamera beleži informacije o dubini polja za stvaranje precizne segmentacije slike. Precizno merenje udaljenosti omogućava simulaciju više nivoa bokeh efekta. Superiorna Portrait opcija beleži čak i najsitnije detalje, poput pojedinačnih vlasi kose. Kombinuje informacije o dubini polja sa sopstvenim algoritmima zarad stvaranja izvanrednih slika sa zamućenom pozadinom i istaknutim subjektom slike u svakoj situaciji. Telefon ima 8GB radne memorije, bateriju od 4200 mAh i dolazi u sa skladišnim prostorom od 256GB. Raspoloživ je u sledećim bojama: Breathing Crystal, Amber Sunrise, Aurora, Pearl White i Black.

 

 

 

 

 

 

 

Proizvođač HUAWEI HUAWEI
Model P30 P30 PRO
Ekran veličiina 6.1 inča 6.47 inča
Tip ekrana OLED OLED
Rezolucija FHD+ (2340x1080) FHD+ (2340x1080)
Čipset HUAWEI Kirin 980 HUAWEI Kirin 980
Radni takt (2x Cortex-A76  2,6 GHz+ 2x Cortex-A76 1,92 GHz + 4x Cortex-A55 1,8 GHz) (2x Cortex-A76  2,6 GHz+ 2x Cortex-A76 1,92 GHz + 4x Cortex-A55 1,8 GHz)
Memorija 6 GB RAM + 128 GB ROM 6 GB RAM + 128 GB ROM
Baterija 3650 mAh 4200 mAh
OS Android 9 (EMUI 9.1) Android 9 (EMUI 9.1)
Zadnja kamera Trostruja Leica ckamera: 40 MP (objektiv širokog ugla, f/1.8 otvor blende) + 16 MP (objektiv ultra širokog ugla, f/2.2 otvor blende) + 8 MP (telefoto, f/2.4 otvor blende, OIS), Četvorostruka Leica kamera: 40 MP (objektiv širokog ugla, f/1.6 otvor blende,OIS) + 20 MP (objektiv ultra širokog ugla, f/2.2 otvor blende) + 8 MP (telefoto, f/3.4 otvor blende, OIS), HUAWEI kamera Time-of-Flight (TOF)
Prednja kamera 32 MP, f/2.0 otvor blende 32 MP, f/2.0 otvor blende
Povezivanje 802.11a/b/g/n/ac (wave2), 2,4 GHz i 5 GHz, Bluetooth 5.0, BLE, SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC i HWA Audio 802.11a/b/g/n/ac (wave2), 2,4 GHz i 5 GHz, Bluetooth 5.0, BLE, SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC i HWA Audio
Konektori Type-C, USB 3.1 GENm 3,5 mm Audio Type-C, USB 3.1 GEN
Otpornost IP53 (otporan na prskanje, vodu i prašinu) IP68 (otporan na prskanje, vodu i prašinu)
Senzori Senzor za ambijentalnu svetlost, Otisak otiska prsta na ekranu, Žiroskop, Kompas, Senzor blizine, Senzor gravitacije, Hall-ov senzor, Laserski senzor, Senzor temperature boje Senzor za ambijentalnu svetlost, Otisak otiska prsta na ekranu, Žiroskop, Kompas, Senzor blizine, Senzor gravitacije, Hall-ov senzor,
Infracrveni senzor, Senzor temperature boje


Kontakt

https://consumer.huawei.com/rs https://consumer.huawei.com/rs