KATEGORIJE

Hitachi Simpledrive 2TB

Napisao 5, 2010-04-24 09:07:21 u Opis - dugi

Dok u našim računarima i dalje najčešće ''čuče'' hard diskovi koji kapacitetom ne prelaze petstotina gigabajta, Hitachi ne prestaje da nas iznenađuje sa kvalitetnim eksternim uređajima za prenos i čuvanje podataka, koji uz to prevazilaze pomenute parametre nekoliko puta. Ako možete da zamislite šta bi sve mogli da smestite na vaš hard disk, ukoliko bi imao čitavih dva terabajta slobodnog prostora, onda vam se verovatno, od pomisli da sve te podatke možete čuvati i prenositi putem eksternog uređaja, javlja osmeh na licu. Upravo smo mi imali priliku da testiramo jedan takav 3.5 inčni Hitachi-jev eksterni hard disk, serije Simpledrive. Radi se o uređaju kapaciteta od čak dva terabajta, namenjenom korisnicima kojima su kvalitet i performanse na prvom mestu.

 

Terabajti na stolu

 

Simpledrive je eksterni disk, čiji izgled i veličina jasno stavljaju do znanja da je u pitanju rešenje namenjeno za smeštanje velikih količina informacija, multimedijalnog sadržaja, kao i za bekap važnih podataka. Aluminijumsko kućište donosi sveden dizajn, jednostavnih linija, a sam disk je konstruisan tako da stoji u uspravnom položaju. Na samom kućištu nema specifičnih detalja, osim plave diode koja svetli u toku rada, što pored indikacije daje i diskretnu elegantnu notu uređaju. Imajte na umu da Simpledrive nije ultra portabilan model, koga ćete lako uvek nositi sa sobom (Hitachi naravno poseduje i ovakve serije eksternih diskova), već će sa svojim dimenzijama i težinom od 1 kg, češće biti deo stalnog inventara na stolu. Naravno ukoliko je potrebno, lako ga možete preneti do drugog računara i jednostavno razmenjivati podatke, ali konceptualno ovaj model je zamišljen pre svega za skladištenje velike količine digitalnog materijala uz vaš stalni računar. U prilog tome, pored samog kapaciteta koji je kao što smo napomenuli neobično veliki, govore i ostale karakteristike koje poseduje.

 

Pre svega, Simpledrive je SATA disk koji dolazi sa brzinom rotacije od 7200rpm, uz transfer podataka do 480 Mbps. Odluka da uređaj radi sa ovom brzinom je sasvim logična, jer se da očekivati da će većina korisnika kopirati, sa ili na njega, veliki broj fajlova, kao i fajlove velikog kapaciteta (kao što su HD filmovi na primer). Kada već govorimo o veličini podataka, zaista će vam biti teško da ovaj disk ''napunite'' do kraja. Ma koliko snimali na njega, gotovo smo uvek imali utisak da prostora ima još, što je u neku ruku i tačno, jer smo shvatili da, na Hard Disk ove veličine, možemo da smestimo kompletnu (zaista ogromnu) kolekciju filmova, koja nam zauzima na stotine diskova.

 

Takođe, bilo da radite u kancelariji ili da koristite Simpledrive u kućnim uslovima, u svakom slučaju rasterećeni ste brige o sigurnosti podataka, jer sa obzirom, na kapacitet uređaja, sigurno je da će većina korisnika upravo na njemu držati Backup fajlova, sistema ili čega sve još. U kombinaciji sa Hitachi Backup Software-om, Simpledrive se kao dodatni Backup Hard Disk, čini idealnim rešenjem za zaštitu i čuvanje podataka.

 

Veoma je bitno napomenuti i da Simpledrive štedi energiu pri radu, pogotovo kada nije uposlen, kao i da je veoma tih, što je još jedan plus, pogotovo ako imamo u vidu da je njegovo mesto na stolu, odmah pored naših ušiju.

 

Zaklučak

 

Sa ovim Hard Disk-om moći će da rade vlasnici PC i Apple računara, a kako se kao i većina eksternih uređaja današnjice, sa kompjuterom se povezuje putem USB 2.0 konekcije, instalacija praktično ne postoji, već je dovoljno jednostano priključiti uređaj i spremni ste za rad. Na kraju možemo zaključiti, da Hitachi Simpledrive predstavlja izuzetan izbor za korisnike kojima je upravo i namenjen – manipulacija velikom količinom podataka omogućena je na brz, jednostavan, siguran i prilično tih način!

 

 


Proizvođač Hitachi
Model Simpledrive 2TB
Oznaka proizvođača LS-2000-EMEA
Tip uređaja Eksterni hard disk
Kapacitet 2 TB
Brzina rotacije 7200 rpm
Transfer rate do 480 Mbps
HDD interfejs SATA
Povezivanje USB 2.0
Dimenzije 60mm x 122mm x 165mm
Težina 1 kg
Garancija 3 godine
Cena 160 Eur
Kontakt www.asbis.rs

www.hitachidigitallife.eu

 

Autor: Miloš Veljković