KATEGORIJE

Seagate Barracuda XT 2TB

Napisao 5, 2010-03-20 16:07:35 u Opis - dugi

Na tržištu hard diskova primećuje se trend da pored mainstream modela proizvođači nude i  serije koje sa jedne strane donose “zelene tehnologije” sa akcentom na smanjenoj potrošnji, manjoj buci i sl. ili pak modele namenjene najzahtevnijim korisnicima koji očekuju i najviše performanse. U tom segmentu (high-performance), kompanija Seagate je nedavno predstavila  Barracuda XT seriju desktop diskova, koji uz napredne karakteristike dolaze i sa velikim kapacitetima, pa tako model kodne oznake ST32000641AS, poseduje 2TB operativnog prostora.

 

Napredne performanse

 

Kada je predstavljen prošle godine, Barracuda XT 2TB je bio prvi hard disk koji odgovara novoj, trećoj generaciji SATA interfejsa - SATA 6GB/s (naravno uz kompatibilnost sa SATA 1.5Gb/3Gb varijantama). Ovaj standard je trebalo da donese nova poboljšanja, kao što je na primer povećanje performansi kod video striminga. Seagate je očigledno sa ovim modelom imao na umu upravo korisnike kojima su takve performanse od značaja (profesionalna upotreba u video editingu, zahtevni igrači itd.), pa je obezbedio i prostor od čak 2 TB.

 

Ovakav ogroman kapacitet obezbeđuje dovoljno mesta za velike zahteve modernih PC igara ili pak smeštanje oko 45 sati 1080p HD video materijala. Pored toga, ovaj model dolazi sa punom brzinom rotacije od 7200 obrtaja u minuti i poseduje povećan keš (cashe) od 64MB, što ga takođe čini izuzetnim u svakom pogledu.

 

Kao i drugi pripadnici porodice Barracuda diskova i ovaj model je zasnovan na Seagate-ovoj tehnologiji vertikalnog upisivanja podataka na magnetne ploče, čime se postiže veća gustina upisa, budući da bitove skladišti vertikalno umesto horizontalno. Uz sve navedeno, proizvođač napominje da pored vrhunskih karakteristika i pouzdanosti ovih modela, veliku pažnju poklanja i ekološkom aspektu, te se u procesu proizvodnje koristi preko 50 posto materijala dobijenih iz reciklaže, a preko 70 procenata materijala se može naknadno reciklirati.

 

Silazak u mase?

 

Koliko je realno da će ovaj model naći mesto kod velikog broja korisnika, u ovom trenutku je veoma upitno. Prvo, logično je da onaj ko želi da nabavi ovakav model, verovatno treba i da kupi novu ploču koja poseduje SATA 6GB/s interfejs (pod uslovom da je već ne poseduje), a njih još uvek nema u velikom broju u ponudi. Takođe, sveukupna suma koju treba izdvojiti za ove dve komponente nikako nije mala, a ako korisniku treba pre svega veliki kapacitet, daleko je isplativije upariti dva diska manjeg kapaciteta.

 

Sa druge strane, možemo zaključiti da Seagate sa ovim modelom napravio korak dalje u svetu HDD-ova, počevši od primene novog SATA standarda, velikog kapaciteta, brzine rotacije ploča u ovoj klasi itd. Barracuda XT će svoje mesto među korisnicima tek pronaći u narednom periodu, a pored zahtevnih igrača, ovakav modele mogu sa zadovoljstvom prihvatiti i korisnici okrenuti multimediji i naravno profesionalci koji operišu masovnim video materijalima ili sličnim sadržajima.

 


Proizvođač Seagate
Model Barracuda XT 2TB
Oznaka proizvođača ST32000641AS
Kapacitet 2 TB (2000GB)
Interfejs SATA 6Gb/s NCQ
Brzina rotacije 7200 rpm
Keš (Cache) 64MB
Brzina prenosa 138 Mb/sec
Broj glava/diskova 8/4
Prosečna latencija 4.16 ms
Dimenzije 26.1 x 101.6 x 146.99 mm
Teđina 700 g
Cena oko 300 Eur
Kontakt www.asbis.rs