KATEGORIJE

Kingston SSDNow V 30GB

Napisao 5, 2010-03-13 07:58:49 u Opis - dugi

Solid State drive (SSD) diskovi iz dana u dan postaju sve povoljniji, a to sada i krajnji potrošači više nego dobro osećaju, pa je njihov sve češći izbor za svog PC ili Mac ljubimca upravo kupovina jednog ovakvog modela. Koliko su stvari zaista postale ozbiljne po opstanak čvrstih diskova, na pravi način oslkava pojava jeftinih modela SSD-ova čije se cene kreću čak i ispod 100 evra! To je bio i osnovni razlog zašto smo se odlučili da u našoj redakciji stavimo “pod lupu“jedan ultra jeftin SSD drajv kompanije Kingston, koji doduše ima svega 30GB prostora na raspolaganju, ali zato može da vam donese neslućene radne performanse.

 

Drajv za operativni sistem

 

Kingston je SSDNow V 30GB drajv osmislio sa namerom da krajnim korisnicima ponudi jeftin, a kvalitetan SSD, koji na žalost ne može u potpunosti da zameni HDD u računaru (zbog malog prostora), ali je zato pravo rešenje kao uslovno rečeno drajv za operativni sistem. U biti ovaj disk se ne razlikuje previše od ostalih iz SSDNow Value famalije ovog proizvođača, čak je i sadržaj pakovanja u kom se isporučuje potpuno identičan. Tu su par šinica za postavljanje, šrafovi, SATA kablovi i nekoliko brošurica uz pratnju instalacionog CD-a.

 

Kvalitet izrade je očekivano veoma dobar i to je segment na koji Kingston očito obraća mnogo pažnje, te ne želi previše da rizikuje. Kada se skine oklop kutije, prvo što se da uočiti jeste upotreba NAND flash memorijskih komponenti, karakterističnih za ovu familiju uređaja, kao i nešto kraća štampana ploča, koja dolazi kao posledica manjeg broja modula - kako kažu, svaka ušteda nije na odmet. Raspored komponenti je dobar i što je najbitnije moduli se malo greju, tako da za ovaj drajv ne morate posedovati neko ultra skupo kućište sa vrhunskim sistemom hlađenja.

 

Kao što smo već spomenuli, glavna upotrebna vrednost ovog uređaja ogleda se u funkciji Boot drajva. Predstavlja jedan od najboljih i najisplatljivijih uređaja za ubrzanje prilikom podizanja sistema, isključivanja sistema i smanjenja vremena za učitavanje aplikacija. Drajv dolazi i sa podrškom za TRIM funkciju, koja uz operativni sistem Windows 7 dovodi do vidnog poboljšanja transfera podataka tokom operacije upisa. Prisutna je i SMART tehnologija za poboljšani monitoring i analizu operacija, te veću sigurnost i pouzdanost u radu.

 

Sa druge strane, brzina transfera podataka biće još veća kod modela većih kapaciteta (u Value seriji tu su i modeli od 64 i 128GB), ali u ovom trenutku model od 30GB čini dovoljno jeftino rešenje sa kojim veliki broj korisnika može da uđe u svet SSD drajvova. Po specifikaciji Kingston SSDNow V 30GB ostvaruje brzine upisa od 50 MB/sec, odnosno 180 MB/sec kada je reč o čitanju, dok recimo model od 64GB iz iste serije donosi još veče brzine (200MB/sec čitanje, 110MB/sec pisanje).

 

Na kraju možemo zaključiti - Kingston SSDNow V 30GB je solidan drajv, koji će vam najbolje poslužiti kao rešenje za podizanje operativnog sistema i pratećih programa, što je dovoljno za kapacitet koji poseduje. Pogodan je kako za kućnu tako i za poslovnu primenu, mada je logičnije da će biti češći izbor home usera. Povoljna cena je njegov najjači adut!

 

 


Proizvođač Kingston
Model SSDNow V 30GB
Oznaka proizvođača SNV125-S2/30GB
Kapacitet 30GB
Brzina čitanja 180 MB/sec
Brzina pisanja 50 MB/sec
Operativna temperatura 0° C do 70° C
Podrška TRIM, S.M.A.R.T.
Interfejs SATA2
Format 2.5"
Cena (sa PDV-om) Oko 8.000,00 Din
Kontakt Pakom, www.pakom.com

Kingston, www.kingston.com

 

 

Autor: Dejan Stojanović