KATEGORIJE

Mio Moov S760

Napisao 3, 2010-03-04 06:03:49 u Opšte vesti

Mio je očito rešio da još ozbiljnije napadne tržište navigacionih uređaja nudeći modele većih dijagonala, koji bi uskoro trebalo da preuzmu primat u ovoj industriji, jer očito da sada postoje i realne osnove za to. Prvo što su se pojavili daleko brži rocesori koji grafički mogu da iznesu teret, a drugo kreirani su napredniji LCD displeji čija je glavna prednost mala potrošnja i znatno bolji kvalitet slike. Upravo na ovim temeljima je zasnovan Mio Moov S760 koji vam ovoga puta predstavljamo.

 

Svet na velikom ekranu

 

Dizajnerski gledano ovaj navigator je veoma sličan nedavno predstavljenim S505 i S555 modelima, o kojima smo već ranije pisali, jedino što ovaj model dolazi sa većim ekranom, pa je za toliko i većih gabarita. To znači da ga krasi elegantan izgled, malo detalja i visok kvalitet izrade. Kada smo već kod ove stavke napomenućemo da je upotrebljena izuzetno kvalitetna plastika, koja je na žalost uglačana do veoma visokog sjaja, pa imajte na umu da je češće održavanje neminovnost.

 

Iz naziva navigatora možete zaključiti da je isti zasnovan na 7" displeju veoma visoke rezolucije (800 x 480 piksela) o kome možemo reći samo najlepše. Boje na njemu su verno reprodukovane, a kvalitet prikaza je iznad proseka za ovu klasu uređaja. Srce mašine čini procesor na 400 Mhz, koga ponovo potpisuje Samsung, dok je za GPS čipset odabran popularni SiRFstar III poznat po tome da se gotovo trenutno vezuje za satelite. Mio Moov S760 dolazi sa čitačom memorijskih kartica (Micro SD) i teži svega 300 grama.

 

Velika prednost novog Mio Moov S760 navigatora leži i u odličnim multimedijalnim karakteristikama (A/V ulazi, podrška za Digitalne TV i Media Plejere itd.). Lakoća upravljanja i jednostavno korišćenje proistekli su iz sad već dobro poznatog Spirit softvera, koji obezbeđuje odličnu funkcionalnost i mnoštvo različitih, veoma korisnih opcija do kojih se dolazi u z svega nekoliko klikova.

 

Duh koji hoda

 

U kombinaciji sa spomenutom Spirit platformom, Mio i na ovom modelu donosi zanimljive alate, od kojih na žalost dobar deo ne funkcioniše na našem prostoru, ali bilo gde da putujete (Zapadna Evropa npr.), oni će biti veoma upotrebljivi i pre svega korisni.

 

Pored uobičajenih planiranja ruta, pronalaženja i pozicioniranja tačaka interesovanja (POI - Points of Interest) – kao što su benzinske pumpe, restorani, hoteli, lokalne znamenitosti…, Mio Moov S760 koristi i Travel Books informacije. To donosi detaljne popise turističkih atrakcija, mesta koje treba posetiti, na kojima treba nešto pojesti i u kojima treba odsesti, uz pregršt podataka i fotografija. Možete da birate među stotinama lokacija, a možete ih preuzeti brzo i lako kada se preko računara spojite na MioMore™ Desktop 2. U okviru pronalaženja svih ovih vama zanimljivih lokacija pomoći će vam i opcija Explore, kao i korišćenje fotoalbuma NavPix, pa korisnik treba samo da odabere ono što ga interesuje i prepusti se Mio navigatoru da ga odvede do zatraženog cilja.

 

U toku vožnje, kao dodatna asistencija (pogotovo na prometnim saobraćajnicama sa mnogo traka, skretanja i isključenja…) tu je alatka Lane Guidance kojom je S760 opremljen. Ukratko, to je sistem za praćenje kolovoznih traka, sa kojim je korisnik uvek u pravoj traci iz koje treba izvršiti skretanje. Mio Spirit takođe donosi i realistične trodimenzionalne prikaze putnih čvorišta (3D Junction Views) koji prate glavne saobraćajne znakove i tako daju više vremena da vidite ono što je pred vama dok se približavate sledećem izlazu ili raskrsnici.

 

Prisutna je opcija Economical Routing, za ekonomično planiranje ruta, kojom se procjenjuje i smanjuje broj raskrsnica na odabranoj ruti, a što omogućuje da se smanji broj zaustavljanja i kretanja, potrošnju goriva, a takođe doprinosi i smanjenju emisije CO2 iz automobila.

 

S760 vam može poslužiti i kao MP3 plejer ili video uređaj, pošto omogućuje da slušate svoju omiljenu muziku dok vozite. Takođe, kada ne koristite navigaciju, možete uživati u omiljenim filmovima na prostranom 7-inčnom ekranu i uz zvuk sa ugrađenog (na žalost mono) zvučnika.

 

Zaključak

 

Nakon svega viđenog, možemo reći da je Mio Moov S760 logičan sled događaja. Iako ne donosi neka značajnija navigaciona unapređenja u odnosu na svoju mlađu braću iz poslednje serije navigacija ovog proizvođača, veći ekran i viša rezolucija ga čine boljim izborom, naročito ako imate potrebu da ga koristite i u multimedijalne svrhe. Cena mu još uvek nije poznata, ali očekujemo da će biti malo veća (verovatno nešto iznad 300 Eur), što je i logično obzirom da poseduje karakteristike kakve do sada nismo videli ni kod jednog sličnog GPS rešenja.

 

 


 

Proizvođač MIO
Model Moov S760
Procesor Samsung 2450
Brzina procesora 400Mhz
Interna RAM memorija 64MB/128MB
Interna ROM memorija 512MB/1GB/2GB
Hard disk nema
Memorijske karice Micro SD
GPS Chipset SiRFstar III with InstantFixII
GPS kanali 20
TMC opciono
Ekran 7" Kolor, touchscreen
Rezolucija 800 x 480
Orjentacija ekrana Landscape
Baterja Integrisana puniva Li-ION
Kapacitet baterije 720mAh
Ostalo Mono zvučnici, mikrofon
Dimenzije 190.5 x 105.5 x 15.5 mm
Težina 300g
Cena uzorak
Kontakt ACR, www.acr.rs

Mio, www.mio.com

 

Autor: Nina Kovačić