KATEGORIJE

Garmin Nuvi 1310

Napisao 5, 2010-02-01 23:18:25 u Opis - dugi

Ekspanzija GPS navigacija poslednjih par godina, dovela je do sve boljih uređaja, kvalitetnijih mapa, pristupačnijih cena. Mnogi brendovi poznati i u drugim segmentima IT-ja i potrošačke elektronike, ulaze u proizvodnju u ovom delu, a još je više kompanija koje popularno nazivamo “no name“, a koje takođe prilično uspešno pariraju poznatijim imenima. Ipak kao i u svakoj drugoj oblasti i na polju proizvodnje GPS navigacija postoje lideri, koji se iz mase izdvajaju po ozbiljnosti pristupa, originalnim rešenjima, kvalitetom izrade... Garmin je svakako jedan od njih, što je već dovoljan razlog da se često družimo sa aktuelnim modelima ovog proizvođača.

 

Tanak, širok i funkcionalan

 

Model Nuvi 1310 je predstavnik poslednje generacije Garminovih modela, koga krase unapređenja kako u dizajnersom smislu, tako i na polju hardvera i softverske platforme. Vizuelno ovo je jedan elegantan uređaj, debljine oko 16 mm, što ga čini tanjim u odnosu na prethodne modele. Poseduje široki (widescreen) TFT ekran osetljiv na dodir, dijagonale 4.3“ (9.7 x 5.7 cm), rezolucije 480x272 pixela. Sam TFT ekran sa pozadinskim osvetljenjem donosi dobru preglednost, što je važno i iz razloga što se sva navigacija i zadavanje komandi obavljaju preko njega. Korisnički intrfejs je intuitivan i jednostavan za korišćenje, a tekst i glas na srpskom jeziku su rezultat odlične lokalizacije, pa domaći korisnici mogu da ga koriste bez ikakvih teškoća.

 

Dakle, sve standardne karakteristike Garmin uređaja se nalaze i ovde, a njima su pridodate i neke specifične opcije. Recimo, prisutan je dodatni mod za navigaciju pešaka, uz opcione cityXplorer karte, što ovom modelu donosi jednu prilično zgodnu funkcionalnost. Ova funkcija donosi i navigaciju kroz linije javnog (gradskog) saobraćaja većine Evropskih metropola, a uz uslugu City Guides (gradski vodič) kretanje i upoznavanje ovih gradova postaje još jednostavnije.

 

Pored poznatihi alatki - "Gde sam" za brzi pregled trenutne pozicije i nalaženja najbližeg goriva/policije/adrese, kao i foto navigacije korišćenjem Panoramio servisa, unapređen je i ecoRoute - softverski dodatak za kalkulaciju ekološki efikasnijih ruta i praćenja potrošnje goriva prema zadatim parametrima vozila.

 

Uređaj na našem tržištu dolazi sa kartom SCG Route u internoj memoriji. Opciono mu se mogu dodati detaljne karte Evrope na SD kartici, kao i lokalne detaljne karte okolnih zemalja (NaviGuide, AdriaRoute i dr.).

 

Bluetooth modul

 

Uređaj na našem tržištu dolazi sa kartom SCG Route u internoj memoriji. Opciono mu se mogu dodati detaljne karte Evrope na SD kartici, kao i lokalne detaljne karte okolnih zemalja (NaviGuide, AdriaRoute i dr.). Pored slota za SD memoriju Nuvi 1310 poseduje i USB 2.0 port za povezivanje sa računarom, preko koga je moguća razmena različitog sadržaja.

 

Ono što posebno moramo da pohvalimo, a i u potpunosti odgovara aktuelnom trenutku u našoj zemlji (zbog stupanja na snagu novog zakona o saobraćaju), jeste prisustvo Bluetooth modula. Naime na ovaj način je omogućeno handsfree telefoniranje mobilnim telefonom preko ugrađenog mikrofona i zvučnika na uređaju. Bežična Bluetooth veza dakle pored dodatne funkcionalnosti i konfora obezbeđuje i veću sigurnost prilikom upotrebe telefona i navigacije u toku vožnje.

 


Proizvođač Garmin
Model Nuvi 1310
Displej 4.3" (9.7x5.7 cm), TFT sa pozadinskim osvetljenjem
Rezolucija 480 x 272 pix
GPS čipset SiRFstar III
Slot za mem. kartice microSD
Povezivanje USB i Bluetooth
GPS softver Garmin
Tačke 1000
Linije kretanja Mogućnost prikaza linije pređenog puta
Rute Automatsko kreiranje Turn-By-Turn ruta sa glasovnim navođenjem, mogućnost dodavanja jedne VIA tačke u rutu, podrška za opcione CityExplorer rute kroz linije gradskog saobraćaja u pojedinim gradovima EU
Karta SCG Route (Srbija i Crna Gora)
Baterija Interna Lithium-ion baterija (do 4h autonomije)
Dimenzije 75 x 122 x 16 mm
Težina 161 g
Cena 23.541,00 Din
Kontakt www.garmin.rs

www.navishop.rs

 

Autor: M.P.