ASUS PB287Q

Napisao 5, 2015-07-21 11:19:23 u Opis - dugi

Ultra HD 4K standard polako ali sigurno prelazi iz kategorije stroge ekskluzive koju sebi mogu priuštiti samo profesionalci i korisnici dubokog džepa, u segment koji podrazumeva dostupnost širem krugu onih koji razmišljaju o ovakvim rešenjima, što je i očekivan sled kojim jedna tehnologija prlolazi tokom vremena. U kompaniji Asus su to uvideli na vreme te se u njihovoj ponudi našao monitor pod oznakom PB287Q, model koji donosi 4K prikaz slike, po ceni koja je sasvim prihvatljiva za ovu klasu uređaja.

 

 

 

Superioran prikaz slike

 

ASUS PB287Q sa preko 8 miliona tačaka poseduje 4x veću rezolciju nego bilo koji full HD monitor,  a upoređivati oštrinu slike je kao upoređivati trotinet i Ferrari F12 – i jedno i drugo su prevozna sredstva, ali njihove mogućnosti su neuporedive. U slučaju rezolucije ovog monitora koja iznosi 3840 x 2160 piksela uz gustinu prikaza od 157 ppi, dobija se slika sa neverovatnom realnošću prikaza, gotovo da možete pomisliti da gledate kroz prozor, a ne u ekran monitora.

 

Ono što takođe impresionira kod ovog modela jeste brzina odziva piksela od samo jedne milisekunde (GTG), uz osvežavanja slike od 60Hz u 4K rezoluciji, što će i najdinamičnije scene učiniti živopisnim i oštrim, pa će filmofili i gejmeri biti prosto oduševljeni onim što imaju pred sobom. Tome doprinosi i dinamički kontrast od 1000.000.000 sa Asus ASCR  (Asus Smart Contrast Ratio) tehnologijom, koja podešava nivo svetline u skladu sa sadržajem koji se prikazuje.

 

 

Ovaj monitor inače donosi veličinu dijagonale od 28 inča, odnosno 71,1 cm, te je kao takav pogodan za skoro svaki scenario korišćenja, počev od igranja na računaru, obrade video sadržaja, pa sve do multimedijalne primene. Sa svojom veličinom i UltraHD rezolucijom omogućuje i da profesionalci dobiju mnogo veću radnu površinu, te da nesmetano koriste veći broj radnih prozora nego što su to mogli sa Full HD rešenjima.

 

Treba reći i da je ASUS PB287Q zasnovan na TN+Film panelu, što će neki uzeti kao manu, međutim upravo ova matrica obezbeđuje kvalitet pomenute dinamike, uz dobru zasićenost boja i sasvim solidne uglove vidljivosti. Za pohvalu je i ravnomerno raspoređeno LED osvetljenje, bez uobičajenih probijanja, a za dobar prikaz je svakako azlužna i ASUS Eye Care tehnologija, koja u najkraćim mogućim crtama dramatično smanjuje prisustvo plavog spektra slike, što u praksi znači daleko manje zamaranje očiju.

 

 

 

Fizičke karakteristike

 

Što se fizičkih karakteristika tiče, PB287Q sa svojih 28 inča ima težinu od gotovo 8 kg, a morate računati i na dimenzije od 660 x 414 x 220.06 mm, te svakako odvojite dovoljno mesta na svom radnom stolu. Visina od 414 mm je zapravo najniža koju monitor donosi, pošto postoji mogućnost dodatnog podešavanja (raspon podešavanje visine iznosi oko 150 mm), a pored toga omogućeno je podešavanje nagiba, zaokretanja na levo i desno, pa čak i pivot funkcija za one kojima je to potrebno.

 

Dobru ergonomiju zaokružuje i stabilno postolje sa četvrtastom stopom, a dizajnerski gledano  PB287Q po našem mišljenju odaje pre svega utisak robusnosti, na uštrb neke visoke elegacije, što se čak može uzeti i kao prednost ovog modela.

 

 

Od priključaka PB287Q poseduje dva HDMI porta, od kojih je jedan MHL tipa, pa možete priključiti neki moblini uređaj, zatim tu je Display port i priključci za slušalice i Audio-in. Inače, u paketu sa monitorom dobijate, strujni kabl, DP kabl, HDMI kabl, 3,5mm audio kabl i plastični držač za kablove.

 

Pošto monitor ima i Audio-in priključak, nije teško zaključiti da su na njemu integrisani i zvučnici. Konkretno radi se o sistemu dva stereo zvučnike od po 2W izlazne snage, a baš zahvaljujući tom Audio-in portu, na monitor recimo možete da povežete i neki mp3 plejer.

 

Tasteri za OSD meni se nalaze sa zadnje strane monitora, što će se dopasti mnogima jer uniformni dizajn monitora nije narušen. Sam OSD meni je kompleksan, ali jednostavan za korišćenje. Sve se može podesiti ručno, ali pored toga i standardnih podešavanja, izdvojli bi smo osam predefinisanih profila slike, odnosno u zavisnosti od toga da li gledate neki film, ili igrate neku igru i sl, dobićete out of box najbolja podešavanja. Prisutna je i opcija Trace Free koja u praksi eliminiše efekat zamućenja slike prilikom skrolovanja, recimo prilikom skrolovanja nekog dokumneta slova se na standardnim monitora mogu, da se tako izrazim, razlivati, ali uz pomoć Trace Free opcije, tog problema nema.

 

Opcija PIP, odnosno slika u slici će takođe biti zanimljiva mnogima. Naime, na monitor se mogu dovesti dva video signala, i onda oba istovremeno nadzirati. Ovo recimo može da bude zanimljivo u nekom muzičkom studiu, pa se sa jednog izvora može nadizirati osoba koja se nalazi na snimanju u gluvoj sobi. Ili možete priključiti neki digitalni TV resiver, pa u jednom od ćoškova pratiti TV program ili prebacivati između signala.

 

 

 

Zaključak

 

Ukoliko razmišljate o tome da je vreme da pređete na monitor koji može da vam ponudi Ultra HD (4K) kvalitet prikaza slike, Asusov model  PB287Q predstavlja odličan izbor jer u sebi donosi spoj naprednih karakteristika, minimalistički dizajn i prihvatljivu cenu, zbog čega možete biti sigurni da svoj novac ulažete na pravi način. Asus je uz sve navedeno monitor opremio i brojnim naprednim tehnologijama poput SplendidPlus Video Intelligence, EyeCare, VividPixel, GamePlus i QuickFit Vistual Scale rešenja, što je bonus koji samo donosi još bolje korisničko iskustvo, pa bilo da je reč o gejmingu, multimediji ili korišćenju u profesinalne svrhe, možemo reći da PB287Q i te kako ima šta da ponudi, te od nas zbog toga i dobija Recommended nagradu.

 

 


 

Proizvođač ASUS
Model PB287Q
Tip panela TN+Film WLED
Dijagonala ekrana 28-inča (71.12 cm)
Rezolucija 3840x2160 @60Hz (DisplayPort) ,3840x2160 @30Hz (HDMI)
Veli;ina piksela 0.16mm
Osvetljenje 330 cd/㎡
Kontrast 100.000.000:1 ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR)
Uglovi vidljivosti 170°(H)/160°(V)
Odziv 1ms (Gray to Gray)
Zvučnici 2W x 2 Stereo RMS
Konektori HDMI , HDMI/MHL, DisplayPort,  3.5mm Mini-Jack (HDMI & DisplayPort), 3.5mm Mini-Jack (iz računara)
Podešavanja Tilt, Swivel, Pivot, Height Adjustment
Kačenje na zid VESA standard 100x100 mm
Dimenzije 660 x 414 x 220.06 mm (sa postoljem)
Težina 7.9 kg
Cena 62.990,00 Din
Kontakt www.asus.rs

 

Autor: M.P.