KATEGORIJE

Gigabyte GA-X99-Gaming 5

Napisao 5, 2014-11-10 00:11:28 u Opšte vesti

Sa pojavom moćnih Intel Core i7 Extreme Edition procesora i novog Intel X99 čipseta koji je izrodio novu generaciju matičnih ploča sposobnih da ih podrže, stvorena je platforma spremna za dostizanje najviših performansi u desktop segmentu. Kompanija Gigabyte se u ovu priču uključila sa 8 modela raspoređenih u tri već svoje dobro poznate kategorije ploča, sa idejom da ponudi najbolja rešenja za različitepotrebe i želje najzahtevnijih korisnika, poput gejmera, overklokera i profesionalaca. Tako se može birati između matičnih ploča iz G1 gaming, SOC overclocking i Gigabyte Ultra Durable serije, a pored specifičnosti koje krase svaki pojedinačan model zajedničke su im brojne napredne karakterstike koje obezbeđuju dugotrajni kvalitet i performanse bez premca.

 

Ovog puta se upoznajemo sa modelom iz G1 gaming serije, namenjene zaljubljenicima u igranje na računaru čiji zahtevi uslovljavaju veoma visoke standarde u pogledu brzine i snage, te beskopromisno audio i video iskustvo. Spremna da odgovori na ove izazove dolazi matična ploča pod nazivom Gigabyte GA-X99-Gaming 5.

 

 

 

Moćna platforma za vrhunske konfiguracije

 

Gigabyte ima već dovoljno iskustva da može na najbolji način da izađe u susret jednoj od najznačajnijih kategorija korisnika koji PC industriju čine još uvek tako vitalnom, a to su gejmeri. Spojivši moćne performanse koje obezbeđuje sama Intel X99 platforma, sa mogućnostima kao što su kvalitetna multi-GPU podrška, vrhunska audio sekcija, brze i sigurne opcije za povezivanje, ali odabir sofisticiranih komponenti najvišeg kvaliteta, ovaj proizvođač sa ponosom nudi GA-X99-Gaming 5 matičnu ploču kao jedno od najboljih rešenja dostupnih na tržištu u ovom trenutku, koje može da ponudi tačno ono što jednom gejmeru treba.

 

Izrađena u punom ATX formatu, sa crnim PCB-om i crveno-crnim hladnjacima koji donose novi dizajn sa LED osvetljenjem, GA-X99-Gaming 5 deluje baš kao što se i moglo očekivati – dovoljno konforno za mogućnost kreiranja različitih konfiguracija, te dovoljno utegnuto da je jasno da se vodilo računa o svakom detalju. Iako deluje potpuno “gejmerski” akcenat na ovoj ploči nije stavljen na ultra-atraktivan izgled čiji je cilj prvenstveno da impresionira korisnika,već je najveća pažnja posvećena kvalitetu i efikasnosti ugrađenih komponenata.

 

Ipak kada ploču ugradite u kućište i pokrenete računar bićete prijatno iznenađeni atraktivnim LED osvetljenjem koje prati audio guard putanju, a pogotovo onim na zadnjem panelu, koje pritom i olakšava manipulaciju priključcima. Ova svetla je moguće programirati, tako da mogu da konstantno svetle (Still mod), da svetle u ritmu muzike koja se reprodukuje (Beat mod), ili da lagano pulsiraju pojačavajući atmosferu tokom igranja ili gledanja filmova (Pulse mod), a naravno možete ih i isključiti.

 

 

LED osvetljenje je kao što smo već spomenuli postavljeno i na ugrađene hladnjake što dodatno naglašava beskompromisno efikasno hlađenje na bitnim delovima matične ploče, uključujući i naponsku sekciju i čipset (PCH).

 

Sa druge strane raspored i struktura raspoloživih slotova za proširenje nagoveštava mogućnost velikog broja opcija za kombinovanje, sa posebnim akcentom na multi-GPU podršku sa premijum PCIe linijama za sisteme sa 3 i 4 grafike. Naime, ponuđen je jedinstveni PCI Express dizajn koji koristi 100% od svih 40 linija od CPU-a kada su u pitanju konfiguracije sa 3 ili 4 grafike. Standardni dizajn limitira protok na sva 4 glavna PCIe slota na x8 (64Gb/s), ali zahvaljujući eksternom klok generatoru na ploči u kombinaciji sa direktnom konekcijom ka jednoj od x16 linija ka CPU (neprekidni dizajn), te se dobija i do 320GB/s protoka.

 

Naravno prisutna je i podrška za novu generaciju DRAM-a u vidu DDR4 memorije dostupne sa  frekvencijama od 2133 MHz pa na više, koje možete ugraditi u 8 raspoloživih DDR4 DIMM podnožja. Iako je ovaj tip memorije još uvek poprilično skup, on donosi za oko petinu manju potrošnju energije i duplo veću gustinu u odnosu na prethodnu DDR3 generaciju, a u praksi omogućuje brži odziv sistema, odnosno brže učitavanje programa i obradu zahtevnih poslova.

 

Ono što dodatno treba naglasiti jeste da memorijska DIMM podnožja kao i CPU skoket i PCIe slotovi  dolaze sa 30 mikronskom pozlatom, što obezbeđuje još bolje kontakte, apsolutnu pouzdanost i dugovečnost, odnosno najviši kvalitet u segmentu povezivanja.

 

 

 

Visok kvalitet ugrađenih komponenti

 

Gigabyte je već dugo poznat po svom naprednom UltraDurable dizajnu, koji podrazumeva upotrebu vrhunskih elektonskih komponenti koje obezbeđuju najviši stepen pouzdanosti i dugotrajnosti čak i pri veoma estremnim uslovima korišćenja. Očekivano ovakav napredan dizajn i izrada nisu izostali ni kod GA-X99-Gaming 5 modela, koji u svim segmentima nudi elemente visoke klase, poput čvrstih kondenzatora najvišeg kvaliteta koji su deklarisani da rade na maksimalnoj efikasnosti tokom dužih perioda, čak i u konfiguracijama sa ekstremnim performansama.

 

Takođe treba naglasiti ekskluzivni dizajn PCB-a sa 2x više bakra koji obezbeđuje dovoljno strujnih vodova između komponenata što omogućuje stabilno funkcionisanje sa prevelikim strujnim opterećenjima, te uklanjanje toplote sa kritičnih delova CPU naponske sekcije. Tu je i digitalna CPU naponska sekcija koja uključuje i četvrtu generaciju digitalnih PWM kontrolera i vodeću industrijsku 3. generaciju PowIRstage kontrolera, te donosi izuzetnu preciznost u isporuci napajanja ka najzahtevnijim i energetski najosetljivijin komponentama.

 

Uz pomenuti duži životni vek Durable Black čvrstih kondenzatora, implementirani su i Cooper Bussmann prigušivači serverske klase koji obezbeđuju izuzetnu pouzdanost, visok strujni kapacitet te dizajn koji smanjuje zagrevanje koje se pravi gubitkom struje i obezbeđuje efikasnu isporuku struje ka CPU naponskoj sekciji.

 

 

 

Struktura i dizajn konektora

 

U skladu sa standardima aktuelnih Gigabyte X99 matičnih ploča, GA-X99-Gaming 5 donosi Dual M.2 tehnologiju koja korisnicima obezbeđuje PCI-Express povezivanje za SSD uređaje i 11AC WIFI + Bluetooth 4.0 na ploči, što pruža znatno brže performanse za skladištenje podataka u odnosu na uređaje sa aktuelnim mSATA i SATA 3 interfejsom, uz brzinu prenosa podataka do 10 Gb/s.

 

Ova ploča takođe poseduje i integrisani SATA Express konektor koji omogućava brzine prenosa podataka do 10Gb/s što je daleko superiornije u odnosu na aktuelni SATA 3 standard (6Gb/s). Na taj način NAND fleš tehnologije u brzim SSD-ovima neće naići na usko grlo, te će moći da koriste svoj pun potencijal performansi.

 

Ne treba zaboraviti ni mogućnost upotrebe Thunderbolt standarda, upotrebom pin headera na ploči preko koga se može povezati dodatna Thunderbolt kartica, što otvara mogućnost korišćenja neverovatne brzine prenosa podatakate, te podršku za međusobno povezivanje do 12 uređaja i tri digitalna displeja.

 

 

 

Savršen zvuk i brza mreža…

 

Pored svih naprednih karakteristika koje smo videli da GA-X99-Gaming 5 poseduje, spisku svakako treba dodati i fantastičnu audio sekciju sa ekskluzivnom Gigabyte AMP-UP Audio tehnologijom koja objedinjuje brojna napredna rešenja koja kao krajnji rezultat donose potpuno jasne, ultra realistične zvučne efekte tokom igranja, kao izuzetan audio doživljaj tokom slušanja muzike i gledanja filmova.

 

Pre svega na ploči je implementiran Creative Sound Core3D četvorojezgarni audio procesor koji u kombinaciji sa sa Advanced Creative SBX PROSTUDIO Audio paketom pruža veoma detaljan okružujući zvuk, koji će gejmerima doneti osećaj da se nalaze u epicentru dešavanja tokom igre.

 

Takođe treba naglasiti da GA-X99-Gaming 5  donosi profesionalne Nichicon audio kondenzatore, koji isporučuju zvučni raspon i zvučnu ekspanziju najvišeg kvaliteta, kako bi se formirala najrealnističnija audio slika za najzahtevnije gejmere. Uz to na ploči su izvedene najkraće komunikacione audio putanje, od čipseta do audio džeka, čime se dodatno redukuje šum tokom reprodukcije.

 

Kao još jedan izuzetno važan segment za ljubitelje igranja na računaru, pogotovo za one koji preferiraju popularne online naslove, Gigabyte je ovu ploču opremio superiornim Killer E2200 mrežnim kontrolerom. U pitanju je rešenje koje poseduje Advanced Stream Detect tehnologiju, koja identifikuje i određuje prioritete u kompletnom mrežnom saobraćaju bi bitan sadržaj i aplikacije koje zahtevaju brzu konekciju dobili prednost u odnosu na manje bitan saobraćaj. Na taj način se može obezbediti i do 50% brži saobraćaj za igranje u mreži, te čak do 300% brži transfer video materijala.

 

 

 

Zaključak

 

Gigabyte GA-X99-Gaming 5 je matična ploča kakvu bi svaki gejmer poželeo da ima. Posebno nam se dopalo što se ne radi o modelu “napucanom sa svih strana”, koji je išaran atraktivnim oklopljenim hladnjacima i opremljen brojnim egzotičnim dodacima, te ga na kraju morate i papreno preplatiti, već je suštinski ponuđeno rešenje koje na najbolji način donosi ono što igračima najviše treba i tu nema kompromisa. Uz sve što smo naveli Gigabyte je ovu ploču opremio i brojnim softverskim alatima specijalizovanim za dodatna poboljšanja igračkog iskustva, poput definisanja makro komandi i prečica za brzo izvršavanje komandi, kreiranje “Sniper” tastera za promenu osetjivosti u sniper modu za povećanu preciznost, itd, a nije izostao ni snažan potencijal za overklokovanje koje ovom prilikom nismo ni dotakli.

 

Na kraju moramo naglasiti da odabir vrhunskih komponenti, napredna naponska jedinica, veliki izbor slotova za proširenja, moćna audio sekcija, Killer mrežna karta, predstavljaju samo neke od aduta koji u spoju sa Intel Core i7 Extreme Edition procesorima, DDR4 memorijom i moćnim grafičkim podsistemom mogu kreirati računar “iz snova” za beskompromisno gejmersko iskustvo. Na žalost upuštanje u konfigurisanje jednog ovakvog sistema u ovom trenutku iziskuje zaista mnogo novca, ali se Gigabyte sa ovom matičnom pločom potrudio da ne optereti previše ukupnu cenu, a pritom je ponudio istinski beskompromisno rešenje u pogledu potencijala koje nudi, te od nas zaslužuje "Recommended" nagradu!!

 

 


 

Proizvođač Gigabyte
Model GA-X99-Gaming 5
Čipset Intel X99 Express čipset
CPU podrška Podrška za Intel Core i7 procesore sa LGA2011-3 podnožjem
Memorija 8 x DDR4 DIMM (DDR4 3000(O.C.) / 2800(O.C.) / 2666(O.C.) / 2400(O.C.) / 2133 MHz)
Slotovi 2 x PCI Express x16 (rade na x16), 2 x PCI Express x16 (rade na x8), 3 x PCI Express x1, 1x M.2 Socket
Multi GPU Podrška za 4-Way/3-Way/2-Way AMD CrossFire/NVIDIA SLI tehnologiju
Audio Creative Sound Core 3D čip
LAN Qualcomm Atheros Killer E2201 LAN čip (10/100/1000 Mbit)
Storage interfejs 1x M.2 PCIe, 1 x SATA Express, 6 x SATA 6Gb/s konektora
Zadnji I/O panel 4 x USB 2.0, 6 x USB 3.0, RJ-45 port, optički S/PDIF Out, 5 x audio konektora, 2 x PS/2
BIOS Gigabyte UEFI DualBIOS, podrška za Q-Flash Plus
Veličina ATX format, 30.5 cm x 24.4 cm
Cena oko 260 eur
Kontakt www.gigabyte.rs

 

Autor: M. Topalović