Gigabyte GA-Z97X Gaming 3

Napisao 5, 2014-07-19 20:11:22 u Opis - dugi

Prema podacima o učešću na tržištu matičnih ploča kompanija Gigabyte se već dugo vremena nalazi u samom vrhu, što potvrđuju i podaci iz prvog kvartala ove godine. Naime ovaj proizvođač sa preko 10 miliona prodatih jedinica suvereno deli prvo mesto sa kompanijom Asus, dok su svi ostali proizvođači daleko iza njih. To je nedvosmislena potvrda poverenja koje kupci imaju u Gigabyte, a što je svakako rezultat kvaliteta koji se dobija u svim kategorijama proizvoda koje kompanija nudi.

 

Na polju aktuelnih modela, u okviru nove 9. serije matičnih ploča baziranih na Intel Z97/H97 čipsetu sa podrškom za najnovije Intel Core procesore 4. i 5. generacije, Gigabyte je nedavno predstavio i modele u okviru G1 Gaming serije, kao savršenu osnovu za vrhunske gejmerske računare.  Među ponuđenim modelima našla se i ploča pod oznakom GA-Z97X-Gaming 3, koju ovog puta imamo priliku da upoznamo.

 

 

 

G1 Gaming dizajn

 

Ukoliko spadate u poznavaoce aktuelne Intelove ponude, verovatno već znate šta je to što novi Z97 čipset generalno donosi, odnosno da vlada opšte mišljenje da revolucionarnih pomaka u odnosu na prethodnu platformu zapravo i nema. Ipak neki noviteti vredni pažnje korisnika nisu izostali ni ovog puta, a kako ih je Gigabyte implementirao u kojoj meri, zanimljivo je videti na primeru modela GA-Z97X-Gaming 3.

 

Ipak, pre nego se pozabavimo tim detaljima, osvrnućemo se na neke osnovne karakteristike i sam izgled ovog modela. U osnovi radi se o matičnoj ploči koja u klasi gejmerskih rešenja predstavlja cenovno pristupačniju opciju što je važno znati obzirom da ne donosi mnogo dodatnih mogućnosti poput nekih drugih modela ovog proizvođača, ali pruža sve ono što je potrebno za jednu modernu i moćnu gejmersku platformu.

 

 

Vizuelno gledano primetan je novi dizajn koji generalno krasi G1 Gaming matične ploče, sa crnom bojom  PCB-a i većine slotova, uz karakteristične crvene detalje koji krase pasivne hladnjake. Hladnjaci na severnom mostu su redizajnirani, ali i iznenađujuće mali, što sa druge strane ostavlja dovoljno prostora za upotrebu moćnih rashladnih sistema na samom procesoru. Prisutna su tri PCI-Express x16 slota, od kojih prva dva se mogu koristiti u 16/0 ili 8/8 konfiguraciji, a nije izostao ni klasični PCI slot.

 

DIMM podnožja za ugradnju memorije dolaze u standardnom rasporedu – 4x DDR3 DIMM soketa koji podržavaju do 32 GB sistemske memorije i Dual channel memorijsku arhitekturu, a podržani su i (XMP) memorijski moduli. Pored toga, ono što inače predstavlja obeležje 9. serije matičnih ploča baziranih na Intel Z97 platformi, a možemo videti i na ovom modelu, jeste prisustvo M.2 slota, čime se korisnicima obezbeđuje PCI-Express konektivnost za SSD uređaje. To zapravo omogućuje značajno brže performanse za skladištenje podataka (do 10 Gb/s brzine) u odnosu na ono što nudi aktuelni mSATA i SATA 3 (6Gb/s standardi.

 

Takođe, prisutan je i SATA Express konektor koji omogućava daleko superiornije performanse od trenutnog SATA standarda, te se brzina NAND fleš tehnologije iz SSD-ova može iskoristiti u punoj meri, bez uskog grla koje je stvara SATA interfejs.

 

Uz sve to nije izostao ni visok kvalitet izrade same ploče, kao ni odabir veoma kvalitetnih komponenti, što inače krasi Gigabyte modele, pa su tako upotrebljeni čvrsti kondenzatori i MOSFET-i sa niskim RDS(on) koji su normirani za rad pri visokim temperaturama uz obezbeđen duži životni vek. Pored toga, ova matična ploča dolazi opremljena sa pozlaćenim CPU soketom, što donosi apsolutnu pouzdanost i dugovečnost, te izostanak problema poput korodiranih pinova i loših kontakata.

 

 

 

Za korak više

 

Kako je GA-Z97X-Gaming 3 matična ploča u osnovi namenjena igračima, neke karakteristike sa kojima dolazi posebno će obradovati upravo ovu kategoriju korisnika. Pre svega tu je ekstremna Multi-GPU podrška koja omogućuje kombinaciju 3-Way CrossFire ili 2-Way SLI sistema, za dobijanje ultimativnih grafičkih performansi pogotovo pri zahtevima za vrhunskim frejm-rejtovima i bez kompromisa po pitanju rezolucije.

 

Ipak ono po čemu se posebno ističe ova ploča jeste audio segment, koji je zadužen da realističnost zvučnih efekata i kvalitet reprodukcije zvuka bude na najvišem nivou, što je dobijeno nekim specifičnim rešenjima i unapređenjima koje je Gigabyte implementirao, te ovaj model predstavlja odličan izbor ne samo za gejmere već i za ozbiljne audiofile.

 

Pre svega treba naglasiti da je izvedena blokada šuma, uz fizičko odvajanje kanala na nivou PCB slojeva kako bi se zaštitile audio komponente na ploči, odnosno odvajanje analognog i digitalnog uzemljenja kako bi se zaštitili od elektromagnetnih smetnji (EMI). To se može jasno videti zahvaljujući LED trakicama koje osvetljavaju put koji prikazuje odvajanje slojeva ploče.

 

 

Pored toga Gigabyte je G1 Gaming seriju matičnih ploča opremio sa ekskluzivnom Gigabyte AMP-UP Audio tehnologijom, koja obezbeđuje najveći nivo integrisanih audio opcija i tehnologija na tržištu, kako bi se omogućila mogućnost reprodukcije jasnih i realističnih zvučnih efekata tokom igranja, odnosno najbogatije moguće audio iskustvo prilikom slušanja omiljene muzike i filmova.

 

Za još bogatiji audio doživljaj implementiran je i ALC1150 vrhunski multikanalni audio kodek visoke definicije koji obezbeđuje deset DAC kanala sa simultanom podrškom 7.1-kanalne audio reprodukcije, plus 2 kanala nezavisnog stereo izlaza (višestruki striming) preko stereo izlaza na prednjem panelu. Ne treba zaboraviti ni Sound Blaster X-Fi MB3 softverski paket koji sveukupno audio iskustvo podiže na još viši nivo.

 

Sa druge strane, ljubitelji gejminga koji uživaju u online igranju će svakako pozdraviti odabir Qualcomm Atheros Killer E2200 mrežnog kontrolera koji obezbeđuje daleko bolje performanse u poređenju sa standardnim rešenjima, što znači i do 50% brži protok prilikom igranja, odnosno čak do 300% brži saobraćaj prilikom online prenosa video materijala.

 

 

 

Zaključak

 

Matična ploča GA-Z97X-Gaming 3 iako spada među ulazne modele u okviru gejming kategorije, potrvđuje superiornost kompanije Gigabyte u ovom segmentu, jer se po pristupačnoj ceni dobija proizvod koji je dobro zaokružen, kvalitetno izrađen, te donosi sve prednosti  9. serije ploča baziranih na Intel Z97 platformi. Posebno treba istaći integrisanje  AMP-UP audio tehnologije koja gejmerima omogućava da iskuse vrhunske zvučne efekte tokom igranja, do ultra brzog integrisanog gigabitnog LAN rešenja koje potpisuje Killer. Povrh svega odabir ovog modela predstavlja i odličnu platformu za petu generaciju Intel Core procesora pod kodnim imenom Broadwell, te ne morate brinuti o nadogradnji svog računara ni u nekom budućem periodu.

 

IT Market nagrada: Best Buy

 


Proizvođač Gigabyte
Model GA-Z97X-Gaming 3
Čipset Intel Z97 Express
CPU podnožje LGA1150
Memorija 4 x DDR3 DIMM (3200 O.C.)
Slotovi za proširenje 3x PCI-E x16 (PCIEX16, X8, X4), 3 x PCI-E x1, 1x PCI
Multi GPU 3-Way/2-Way AMD CrossFire i 2-Way NVIDIA SLI
Konektori za storage 1 x M.2 PCIe, 1 x SATA Express, 6 x SATA 6Gb/s
USB konektori 6x USB 3.0, 8x USB 2.0
I/O portovi HDMI, RJ-45, optički S/PDIF Out, 2x PS/2, D-Sub, DVI-D, 5x audio
Audio karta Realtek ALC1150 7.1-Ch HD
Mrežna karta Qualcomm Atheros Killer E2201 LAN chip
Veličina ATX format,  30,5 cm x 22,5 cm
Cena 15.990,00 Din
Kontakt www.gigabyte.rs

 

Autor: M. Topalović