KATEGORIJE

ASUS Z87-DELUXE QUAD

Napisao 5, 2014-05-09 09:07:59 u Opis - dugi

Kada se pred nama nađe jedna matična ploča koju potpisuje Asus, a ona na sebi nosi oznaku Deluxe, očekivanja postaju veoma velika, tako nam bar govori iskustvo iz nekog prethodnog perioda. Model pod oznakom Z87-DELUXE QUAD je predstavnik upravo ove prestižne serije, koja se razliku od naprednih ROG (Republic of Gamer) i nekih drugih modela namenjenih zahtevnim korisnicima i entuzijastima koji vole da na već vrhunskim platformama negde ostave i sopstveni pečat, dok Deluxe ploče svoju prednost donose u bogatoj opremljenosti, vrhunskoj izradi i pre svega punoj stabilnosti u radu. Pomenuti model sve to potvrđuje na najbolji način, a uz sve navedeno donosi i neke novitete koje svakako vredi spomenuti.

 

 

 

Dizajn, opremljenost, performanse

 

Bogato pakovanje u kome stiže ASUS Z87-DELUXE QUAD i samo nosi dozu visoke klase, što je sasvim u skladu sa reputacijom Deluxe modela, a od zanimljivih detalja treba spomenuti WiFi mrežni adapter, sa rasklopivom antenom koju zahvaljujući magnetu u sebi možete “zalepiti” na neku metalnu površinu kao što je stranica kućišta, a tu je i specijalan dodatak NFC Express, koji se sastoji od NFC Tag-a i risivera koji može poslužiti i kao USB 3.0 Hub. U pitanju je zapravo NFC (Near Field Communication) interfejs, za instant uparivanje uređaja sa računarom, koji uz aplikacije za Android ili iOS mogu da daljinski kontrolišu određene funkcije računara – poput pokretanja nekih aplikacija, igara ili logovanja u OS, a moguće je i jednostavno bežično prebacivanje podataka sa mobilnog uređaja.

 

 

Kada je izvadite iz pakovanja, pred vama će se naći ploča za koju se može reći da već samim svojim izgledom obećava vrhunski proizvod, u to nema ikakve sumnje. Očigledno je da Asus nije pravio velike kompromise kada je dizajnirao ovaj model koji i vizuelno deluje atraktivno sa uvek upečatljivim crnim PCB-om, te u ovom slučaju kontrasnim žutim detaljima (pojedini slotovi i konektori), kao i atraktivnim pasivnim hladnjacima boje zlata nad “južnim mostom”, kontrolerskim čipom i naponskom jedinicom. Hladnjaci na VRM sekciji i PLX-u su postavljeni u tri segmenta i povezani su toplotnom cevi kako bi se toplota bolje rasporedila na većoj površini.

 

Očekivano korišćene su najkvalitetnije komponente i elektronika, što ovom modelu koji inače stiže u punom ATX formatu obezbeđuje pun raskoš, odnosno lako i sigurno postavljanje i povezivanje svih komponenti računara. Asus inače ističe da je primenio takozvanu 5X zaštitu, koja podrazumeva pomenute vrhunske komponente i rešenja poput DIGI + VRM naponske kontrole za precizno isporučivanje i regulisanje procesorske snage na zahtev, ESD jedinice testirane u skladu sa strogim standardima koje eliminišu bilo kakve elektrostatičke smetnje, te Resettable osigurače oko DRAM slotova za sprečavanje strujnog preopterećenja i oštećenja usled kratkog spoja. Takođe, upotrebljen je nekorozivni materijal koji okružuje I/O blokove (Stainless Steel Back I/O), kako bi se obezbedila potpuna sigurnos i visok stepen izdržljivosti. Tu su i vrhunske ”Black Wing“ zavojnice koje odlikuje minimalan „core loss“, zbog čega daju veoma čist i stabilan napon.

 

 

Iako se očekuje skoro predstavljanje nove generacije Intelovih procesora, što neminovno povlači i predstavljanje novih matičnih ploča za podršku istih, Asus se nije prepustio “krckanju” starih zaliha sa postojećim modelima kojih inače ima u zaista širokoj lepezi, već se potrudio da ponudu osveži i nekim dodatnim opcijama među koje spada i Z87-DELUXE QUAD, proizvod koji je došao u novom talasu Z87 modela. U pitanju je dakle matična ploča zasnovana na Intel Z87 čipsetu, sa LGA1150 podnožjem za četvrtu generaciju Core procesora. Tu su i četiri memorijska DIMM slota sa podrškom za DDR3 2933 (O.C.) memoriju u maksimalnom kapacitetu od 32GB.

 

Ploča inače poseduje tri PCI Express 3.0 slota u koje možete “zabosti” tri grafičke kartice, odnosno kombinovati četiri GPU-a, zbog čega ovaj model i ima oznaku QUAD u svom nazivu. Između njih su postavljeni skraćeni PCI Express x1 2.0 slotovi kojih ima četiri, a koje svakako možete da maksimalno iskoristite ukoliko nemate sistem od dve ili tri uparene grafike.

 

Po pitanju raspoloživih konektora nije se štedelo te za skladištenje podataka na raspolaganju vam stoji čak deset SATA konektora, dok se na zadnjoj strani ploče nalazi deset USB portova, WiFi i Bluetooth konektori, HDMI, dva gigabitna LAN, šest analognih i jedan digitalni audio konektor.  Inače ovaj model predstavlja i prvu ploču sa podrškom za Thunderbolt interfejs druge generacije, te poseduje dva Thunderbolt 2 porta, što u perspektivi može biti veoma koristan dodatak.

 

Od specifičnih detalja možemo spomenuti prisustvo memOK! tastera, BIOS Clear CMOS i DirectKey dugme, što nagoveštava da iako nije namenjen za overklok ovaj model ima šta da pokaže i u tom segmentu. Tu su još i oš dva Q-Code LCD displeja koji očitavaju i signaliziraju određene statuse rada matične ploče.

 

 

 

Zaključak

 

Da Asus ume da napravi vrhunski proizvod to se već odavno zna, te Z87-DELUXE QUAD ne predstavlja veliko iznenađenje kada se radi o kvalitetu izrade, opremljenosti i performansama koje donosi. Za sve one koji žele da računar opreme moćnim rešenjem baziranim na naprednoj Z87 platformi, što podrazumeva visok stepen stabilnosti u radu, ali i solidne overklokerske potencijale (iako oni nisu u prvom planu), sa ovim modelom to i dobijaju pošto je Asus na jednom mestu implementirao najbolje od onoga što na ovom polju nudi, kao što je na primer 16 fazna VRM sekcija, podrška za podrška za 802.11ac standard ili dva Thunderbolt 2 porta. Sve to prati i veoma visoka cena za prosečnog korisnika, koji na kraju krajeva i ne predstavlja ciljnu grupu za koju je ovaj model dizajniran.

 


Proizvođač ASUS
Model ASUS Z87-DELUXE/QUAD
Čipset Intel Z87 Express
CPU interfejs LGA-1150
Memorijski slotovi 4x DDR3 1066-3200MHz (O.C.)
Mrežna karta 1x Gigabit Intel I217V, 1x Gigabit Realtek 8111GR
Proširenja 3xPCIE 3.0 x16 (x16 ili x8/x8 ili x8/x4/x4), 4x PCIE 2.0x1
SATA Intel Z87: 6x SATA 6Gb/s, ASMedia ASM1061: 4x SATA 6Gb/s
USB Intel Z87: 4x USB 3.0 (2+2), 8x USB 2.0 (4+4), ASMedia: 4x USB 3.0
Thunderbolt 2x Thunderbolt 2
Bežična mreža Wi-Wi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
NFC 1x NFC Express sa 2x USB 3.0 + NFC Express tag
cena 40.990,00 Din
Kontakt www.asus.rs

 

Autor: M. Topalović