KATEGORIJE

Samsung 840 EVO SSD

Napisao 5, 2013-10-21 10:23:09 u Opis - dugi

Kada god se pomene kompanija Samsung, najveći broj korisnika prvo posmisli na popularne pametne telefone, sjajne monitore i televizore, prenosne računare, kao i najrazličitije kućne aparate i belu tehniku, po kojima je korejski gigant poznat širom sveta. Međutim postoje i druge kategorije u kojima ovaj brend zauzima veoma značajnu poziciju na tržištu, među koje svakako spada i proizvodnja memorijskih čipova, segment u kome je Samsung sasvim sigurno jedno od najznačajnijih imena na globalnom nivou. Sa tim u vezi ne iznenađuje odlična ponuda Solid State Drive uređaja koji su zasnovani na flash memoriji, a posebno su zanimljivi modeli poslednje generacije koji donose unapređene performanse kako po pitanju brzinskih performansi tako i po pitanju sigurnosti.

 

 

 

Vrhunske performanse

 

Samsung je tokom leta predstavio novu liniju SSD drajvova pod oznakom 840 EVO, rešenja koja su zasnovana na Samsungovim 128-gigabitnim NAND čipovima rađenim u 10-nanometarskoj generaciji proizvodnog procesa i kompanijinom 3-jezgarnom MEX kontroleru i firmware-u. To uz SATA 6Gb/s interfejs donosi sjajne brzine čitanja i upisa podataka, koje dostižu 520MB/s za čitanje odnosno 540MB/s za uois, uz 98.000 IOPS-a (Input/Output Operations Per Second), u zavisnosti od konkretnog modela.

 

Ipak čini se da se glavna prednost ove serije ogleda u širokom rasponu dostupnih kapaciteta, te se nude opcije sa veličinom raspoloživog prostora od 120GB pa čak do 1TB. Takva mogćnost je stvorena upotrebom pomenutih MLC NAND čipova druge generacije koji omogućuju veću gustinu zapisa, pa je i ova barijera koja je ograničavala upotrebu SSD rešenja u odnosu na standardne HDD-ove, sada  u velikoj meri prevaziđena.

 

 

Fizički gledano Samsung  840 EVO serija dolazi u standardnom 2.5-inčnom formatu, sa profilom čija debljina iznosi 7 mm, što je važno znati zbog mogućnosti ugradnje u različite konfiguracije i prenosne računare. Pored toga treba napomenuti da se radi o drajvovima koji sa sobom donose vrhunsku izradu, sa titanijumskim kućištem koje je specijalno obrađeno, te donosi izuzetnu izdržljivost, ali i veoma moderan izgled.

 

Ultra niska potrošnja  je još jedna napredna odlika, koja između ostalog omogućuje i dužu autonomiju baterije na prenosnim računarima, a uz “Dynamic Thermal Guard” algoritam radna temperatura se održava na optimalnom nivou, što garantuje dug radni vek i punu sigurnost u funkcionisanju drajva.

 

 

 

Za korak više

 

Uz upotrebu vrhunskih komponenti , unapređenih hardverskih potencijala i sjajnu izradu, Samsung je  840 EVO seriju opremio i brojnim dodatnim aplikacijama i alatima koji doprinose da sveukupne performanse budu još  bolje, a podaci sigurni u svakom trenutku.

 

Posebno je interesantan softverski alat pod oznakom Samsung Magician, koji omogućuje upotrebu RAPID  (Real-time Accelerated Processing of Input-output Data) radnog režima, koji koristi DRAM memorije za keširanje podataka. Njegovo startovanje donosi drastično ubrzanje celog sistema, ali i daleko brže startovanje drugih aplikacija i pokretanje elektronskih dokumenata. Takođe, sa Samsungovom inovativnom tehnologijom TurboWrite, 840 EVO dramatično povećava sekvencijalno zapisivanje podataka, što iskustvo rada povećava na izuzetan nivo.

 

Na raspolaganju je i One-stop Installation Navigator koji je namenjen za podešavanje softvera, prebacivanje podataka i instaliranje hardvera, a uz aplikaciju Data Migration i “Custom Cloning” opciju može se preneti više podataka nego što suštinski može da bude smešteno na SSD disk.

 

Za što pouzdaniji rad a pre svega povećanu bezbednost podataka, 840 EVO serija koristi dve važne metode zaštite podataka - hardversku enkripciju  AES 256bit Full Disk Encryption (FDE) i PSID. Naime, AES Encryption šifrira podatke na hardverskom nivou i zato ne utiče na performanse, dok sa druge strane  ukoliko se unese pogrešna lozinka PSID izvršava kriptografsko brisanje i vraća disk na fabričke postavke, čime se sprečava neovlašćen pristup informacijama.

 

Na kraju spomenimo i prisustvo naprednih tehnologija kao što su S.M.A.R.T. i Garbage Collection, te TRIM podršku, što je već postao standard među rešenjima nove generacije SSD drajvova.

 

 

 

Zaključak

 

Samsung 840 EVO serija definitivno predstavlja pravo osveženje na tržištu SSD drajvova, kako u smislu odabira komponeti koje ovim modelima obezbeđuju superiorne karakteristike, tako i po pitanju velikih kapaciteta koji su do skoro bili nespojivi sa ovom kategorijom uređaja. Sve to prati vrhunska izrada, ali i neke napredne tehnologije koje sa pratećim alatima mogu da donesu znatno unapređenje performansi računarima u kojima se koriste.

 


Proizvođač Samsung
Model EVO 840 SSD
Kapaciteti 120GB, 250GB, 500GB, 750GB, 1TB
Kontroler Samsung 3 core MEX controller
Fleš memorija Toggle DDR 2.0 NAND Flash Memory
Interfejs SATA 6Gb/s
Format 2.5-inča
Brzine upisa do 540 MB/s
Brzine čitanja do 520 MB/s
Random čitanje/upis 98.000 IOPS
Dimenzije 100 x 69.85 x 6.8 mm
Sigurnost AES 256-bit Full Disk Encryption (FDE)
Dodatno TRIM, Garbage Collection, S.M.A.R.T
Cena od 11.400,00 Din
Kontakt www.dl.rs

 

Autor: Dejan Stojanović