Asus PA248QJ

Napisao 3, 2013-05-23 12:34:20 u Opis - dugi

Bogata ponuda Asusovih proizvoda pozicionirala je ovog proizvođača među najomiljenije brendove na polju multimedije i gejminga, što se potvrđuje i u okviru kategorije računarskih monitora. Ova kompanija međutim veoma ozbiljno nastupa i u segmentu koji cilja na profesionalne korisnike koji po pitanju pojedinih osobina traže beskompromisan kvalitet i punu podršku za standarde koji garantuju pouzdane rezultate tokom rada. Asusov monitor koji u potpunosti može da zadovolji ove kriterijume nosi oznaku PA248QJ te predstavlja pravi izbor za sve kreativne profesionalce u oblastima industrijskog dizajna, projektovanja, grafičke pripreme i sličnih poslova, ali i za sve one koji žele da pred sobom imaju visoko kvalitetan proizvod.

 

 

 

Fizičke karakteristike

 

Asus PA248QJ je 24-inčni monitor što je u ovom trenutku čini se donja granica po pitanju veličine dijagonale u kategoriji modela koji mogu da odgovore na zahtev profesionalaca. U pitanju je rešenje koje donosi nativnu rezoluciju od 1920 x 1200 piksela, upakovanu sa visoko ocenjenim IPS LCD panelom sa 8-bitnom kolor rezolucijom, te visokom pokrivenošću Adobe RGB paleta boja.

 

Fizički gledano PA248QJ očigledno ne igra na kartu stilizovanog dizajna, već je akcenat stavljen na kvalitetnu izradu i dobru ergonomiju. Monitor tako karakterišu oštre linije i veliko stabilno postolje, a od detalja treba spomenuti set tastera za podešavanja slike koji su smešteni na desnoj ivici okvira ekrana, te USB hub koji se nalazi na bočnoj strani sa leve strane ekrana.

 

 

Važno je naglasiti da se radi o USB 3.0 konektorima kojih ima čak četiri, što je prvi takav primer na tržištu, a sam USB 3.0 standard kao što se zna obezbeđuje veću produktivnost zahvaljujući brzini transfera koja je i do 10x veća nego rasprostranjeni USB 2.0 standard. Od ostalih konektora na raspolaganju imate klasični set koje donose napredni modeli, pa su tu i Display Port, DVI i HDMI.

 

Jedna od bitnih karakteristika se odnosi i na visok stepen ergonomije koju PA248QJ donosi, a to podrazumeva dobre mogućnosti podešavanja položaja u odnosu na potrebe korisnika. Tako korisnik može da podesi ugao nagiba, pomera ugao po horizontalnoj osi na levo i desno, možete podešavati visinu, a prisutna je i pivot opcija koja omogućava da ekran zarotirate u uspravan položaj (portrait), što sveukupno donosi potpun komfor i maksimalno iskustvo prilikom korišćenja.

 

 

 

Visok standard prikaza

 

Pored svega navedenog ipak se glavna odlika ovog modela odnosi na kvalitet prikaza koji donosi, a u tom smislu je važno znati da se svaki PA248QJ ekran pre-kalibriše u proizvodnji, kako bi prilikom svog prvog pokretanja svaki imao minimalne kolorne razlike. Time su postigli garanciju industrijskog standarda u tačnosti boja kod svakog modela.

 

Takođe PA248QJ donosi 100% sRGB reprodukciju boja na ekranu aspekta 16:10, u pomenutoj Full HD rezoluciji. Svoju zaslugu svakako ima primena kvalitetnog HD A+ IPS panela, koji između ostalog donosi i odlične uglove gledanja od 178 stepeni po obe ose.

 

Uz ovaj monitor se inače dobija i poseban Spyder4 EXPRESS kalibrator  kako bi se postigla preciznost boja, tačnost i konzistentnost slike. Naime svaki PA248QJ garantuje industrijski standard u preciznosti boja, a podešen je da minimizuje razlike u boji u ∆E (Delta E) manju od vrednosti 5 – što znači precizno učitavanje ulaza boja i garantuje odličnu reprodukciju. Međutim, ekrani se menjaju tokom vremena usled intenzivnog korišćenja pa je rekalibracija neophodna kako bi se povratili vrednosti svetline i boja. Sa uključenim Spyder4™EXPRESS kalibratorom  koji uključuje i kolorimetar i software, kako bi fotografi i dizajneri imali punu kontrolu nad podešavanjima i kalibracijom naprednih mogućnosti, krajnji produkt su velika verodostojnost prikaza boja.

 

 

Uz sve to Asus PA248QJ je obezbedio i poseban zaštitni okvir oko monitora koji smanjuje refleksiju svetla i odsjaja od okolnog osvetljenja, kako bi performanse ekrana bile što optimalnije, u isto vreme dajući bolju postojanost i kvalitet prilikom reprodukcije.

 

Ugrađeni A+ IPS panel sa LED pozadinskim svetlom obezbeđuje 100% sRGB i 72% NTSC kolorne reprodukcije, koje sa izuzetno velikim uglovima gledanja obezbeđuju visok kvalitet i minimalni “color shift” iz gotovo bilo kog ugla gledanja. Sa Asus-ovim Smart Contrast Ratio (ASCR) od 80.000.000:1 i osvetljenošću od 300 cd/m2 Asus PA248QJ dobija bolji kontrast i oštrinu. ASCR podešava automatski osvetljenje pozadinskog svetla kako bi se dobila najcrnja crna i najsvetlija bela. Kontrola prelaza i zasićenja boja sa 6 predefinisanih modova omogućava korisniku da fino podesi šest boja (crvenu, plavu, cijan, magentu i žutu) nezavisno od ostalih boja.

 

Kod ovog modela je obezbeđen i ultra gladak prelaz između brzih scena zahvaljujući 6 ms (GTG) vremenu odziva – tako da će ovo pozdraviti i svi oni koji žele pored posla da na ovom ekranu ponekad odigraju i poneku akcionu igru ili film. Pored velikih mogućnosti povezivanja koje smo spomenuli PA248QJ takođe omogućava i simultano korišćenje dva ili tri ekrana istovremeno.

 

Asus Splendid Video Intelligence Technology je ugrađena na bazi kolornog endžina i automatski analizira i determiniše prirodu trenutne akcije koju koristi korisnik, pa prema tome podešava parameter ekrana kako bi obezbedio što veću vernost boja i slike.

 

 

 

Zaključak

 

Bez dileme Asus PA248QJ je izuzetan proizvod koji donosi visok standard prikaza slike koji je bitan za sve profesionalne korisnike. Uz brojne nagrade koje je dobio za dizajn i tehničke inovacije, Asus PA248QJ svakako zaslužuje da uđe u uži izbor svakog ozbiljnoog korisnika koji želi maksimum vizuelnog doživljaja na svom radnom stolu.

 


Proizvođač ASUS
Model PA248QJ
Dijagonala 24.1-inča (61.13  cm)
Rezolucija 1920x1200
Tipa panela A+ IPS, LED backlit
Osvetljenje 300 cd/m2
Kontrast 80.000.000:1 (ASCR)
Odziv 6ms (Gray to Gray)
Uglovi vidljivosti 178°(H)/178°(V)
Konektori 4x USB 3.0, HDMI , D-Sub, DisplayPort, DVI-D, 3.5mm Mini-Jack
Dimenzije 557.2 x 416.3 x 235 mm (sa postoljem)
Težina 6.4 kg
Cena uzorak
Kontakt www.asus.rs

 

Autor: Marko Veljković