KATEGORIJE

Asus VS278H

Napisao 1, 2013-04-25 14:33:15 u Opis - dugi

Asus kao već potvrđen i visoko pozicioniran proizvođač očigledno poseduje dovoljno iskustva da prepozna prave potrebe kupaca, pa već duži period monitori koji stižu na tržište potpisani su od strane ovog brenda privlače veliku pažnju. U nekoliko poslednjih meseci imali smo priliku da upoznamo nekoliko izuzetnih Asusuovih monitora, a većina njih je bila zasnovana na IPS panelu, do nedavno retkom i skupom rešenju koje je sa novom generacijom postalo značajno pristupačnije uz dodatno poboljšanje radnih performansi. To je svakako obradovalo brojne korisnike koji su dobili priliku da sebi priušte veliku dijagonalu i vrhunski prikaz slike po ceni koja je sasvim prihvatljiva.

 

Sa druge strane Asus nije zaboravio ni rešenja bazirana na TN matrici, koja takođe ima svoje prednosti, pre svega najjeftinija je u proizvodnji, a zbog brzog odziva i odličnog kontrasta najčešći je izbor korisnika koji konzumiraju sadržaje sa dinamičnim scenama kakve su česte u filmovima i igricama. Pred nama se tako našao novi Asusov model zasnovan upravo na ovoj vrsti panela, koji dolazi pod oznakom Asus VS278H.

 

 

 

Veliki i elegantan

 

Jednostavne linije, elegantno postolje i kvalitetna izrada osnovne su karakteristike ovog modela koji istovremeno spaja klasičan izgled i moderan dizajn. Frontalni panel, odnosno okvir oko ekrana i postolje dolaze sa atraktivnim glossy finišom, dok zadnja strana koja je inače blago zaobljena donosi završnicu sa odmerenom mat notom.

 

U pitanju je inače veliki monitor sa prilično raskošnom dijagonalom, što je idealno za ljubitelje multimedije, pošto gledanje video zapisa, filmova i spotova na njemu donosi izuzetno iskustvo, a igre će izgledati još moćnije na velikoj površini koja se pruža pred korisnikom. Ipak za pun komfor i dugotrajno gledanje sadržaja čini nam se da nedostaje veći stepen ergonomije, jer je od podešavanja položaja prisutna samo opcija za regulisanje nagiba. Sa druge strane, koncepcija na kojoj je Asus insistirao u ovom slučaju realno ne ostavlja mnogo izbora za dodatna podešavanja, pre svega zbog izuzetno elegantnog kružnog postolja i metalik vrata koji iz njega izranja i spaja se sa samim ekranom u jednoj tački.

 

Od fizičkih detalja treba spomenuti veoma dobar set priključaka, na čelu sa Dual HDMI i D-Sub portovima, te 3.5mm audio konektorima. Pomenuti HDMI omogućuje da monitor povežete i na Blu-ray plejer ili neki sličan uređaj sa koga onda možete reprodukovati sliku u visokom kvalitetu. Takođe treba spomenuti i ugrađene stereo RMS zvučnike (2 x 2W) koji omogućuju da monitor samostalno omogući reprodukciju multimedijalnog sadržaja.

 

 

 

Visoke performanse

 

Asus VS278Hpored elegantnog dizajna i dobre izrade svoje glavne adute ipak krije u visokim performansama, odnosno odličnom prikazu slike. Pre svega radi se o monitoru koji dolazi sa dijagonalom od 27-inča, što iznosi 68.6 cm, a sliku prikazuje u punoj HD rezoluciji od 1920x1080 tačaka. Ovo je klasičan 16:9 format koji je zastupljen na najvećem broju aktuelnih modela na tržištu, što odgovara i većini savremenih sadržaja (filmovi, igre...). Ipak ukoliko želite da sliku prikažete i u nekada daleko popularnijoj 4:3 razmeri, na raspolaganju imate Aspect Control funkciju koja to jednostavno i omogućuje.

 

 

Pored Full HD rezolucije ovaj model donosi i veoma živopisne boje i intezivan prikaz, što je u velikoj meri rezultat LED pozadinskog osvetljenja ali i primene Asusove Smart Contrast Ratio tehnologije (ASCR). Naime, ovo Asusovo rešenje donosi izuzetan dinamički kontrast od čak 80.000.000:1, a zapravo dinamički podešava intezitet osvetljenja kako bi se dobile oštre nijanse, te puna i tamna crna boja i potpuno svetla i čista bela.

 

 

 

Kao što smo na početku već spomenuli Asus VS278H je baziran na TN (Twisted Nematic) panelu, što u najvećoj meri i definiše karakteristike koje donosi. Pre svega tu je izuzetno brz odziv od svega 1ms (GTG), što doprinosi da i najdinamičnije akcione scene budu prikazivane jasno i čisto, bez kašnjenja i čuvenih”duhova” koji se javljaju pri sporijem odzivu.

 

 

Sa druge strane uglovi vidljivosti nisu tako veliki kao u slučaju IPS modela, pa je za najbolji doživljaj potrebno biti u ravni sa ekranom dok će svako veće pomeranje dovesti do gubitka u kvalitetu. To svakako može da zasmeta kada je više posmatrača pred ekranom, ali se pojedinačan korisnik uglavnom neće nalaziti u takvoj situaciji.

 

 

Pored svega navedenog Asus se potrudio da VS278H model donese maksimalan doživljaj u svakoj situaciji, pa je zato primenjena Splendid video tehnologija. U pitanju je inteligentno rešenje koje donosi optimizaciju prikaza u odnosu na uslove i vrstu sadržaja koji se reprodukuje, automatskim podešavanjem različitih parametara poput pojačavanja boje, kontrasta i oštrine, a na raspolaganju se nalazi 6 unapred definisanih postavki koje se jednostavno pozivaju jednim pritiskom na taste.

 

 

 

 

Zaključak

 

 

Asus je napravio još jedan pravi potez predstavivši monitor velike dijagonale koji može da zadovolji najtrazličitije kategorije korisnika, a poseban ugođaj će imati oni koji obično umeju da budu i najzahtevniji, a od računara očekuju da im pruži zabavu punog inteziteta. Upravo će oni i najviše uživati u izuzetnom prikazu visoke rezolucije, odličnom kontrastu i brzom odzivu, a ukoliko još i cena bude pristupačna kao što očekujemo, VS278H zaslužuje apsolutnu preporuku!

 


Proizvođač ASUS
Model VS278H
Tip ekrana TN panel, LED pozadinsko osvetljenje
Dijagonala 27-inča (68.6 cm)
Rezolucija 1920x1080 pix (Full HD)
Osvetljenje 300 cd/m2
Odziv 1 ms (GTG)
Kontrast 80.000.000:1 (ASCR)
Uglovi vidljivosti 170°(H)/160°(V)
Zvučnici 2W x 2 Stereo RMS
Konektori HDMI x 2, D-Sub, 3.5mm Mini-Jack
Dimenzije 648.86 x 470.11 x 225 mm
Težina 5.1 kg
Cena uzorak
Kontakt www.asus.rs

 

Autor: Predrag Simić