KATEGORIJE

ViewSonic TD2340

Napisao 5, 2013-03-10 16:26:20 u Opis - dugi

Kompanija ViewSonic nas već godinama uverava kako svoju reputaciju jednog od najprestižnijih proizvođača monitora za računare zaslužuje gotovo sa svakim svojim modelom. Kada se pred nama nađe još i proizvod koji donosi veliku dozu inovativnosti i kvaliteta, onda nam ne preostaje ništa drugo nego da to još jednom potvrdimo. I zaista, dobili smo priliku da upoznamo jedan prilično neuobičajen monitor, karakterističan pre svega po svojoj konstrukciji i fleksibilnom postolju, te mogućnošću upravljanja putem dodira. U pitanju je ViewSonic TD2340, ulazni model iz serije TD40 koja je predstavljena početkom januara na CES sajmu u Las Vegasu, pa je zanimljivo videti koje su njegove glavne osobine.

 

 

 

Izuzetna ergonomija

 

ViewSonic nam je nedavno već predstavio jedan monitor osetljiv na dodir, ali kako se radilo o modelu baziranom na TN matrici, bilo nam je zanimljivo da saznamo šta to drugačije donosi varijanta bazirana na IPS panelu. Ipak krenućemo od njegovog dizajna, jer se u tom segmentu kriju neke od njegovih glavnih osobenosti.

 

Za razliku od najvećeg broja drugih modela ovog proizvođača, TD2340 na prvi pogled ne pleni visokom dozom elegancije, čak se čini da je u pitanju model prilično konzervativnog izgleda. Pre svega tu je nešto širi okvir oko ekrana, ispod koga se uočavaju neobične stope postolja koje deluju pomalo nezgrapno ali i prilično stabilno.

 

 

Ipak kada pogledate monitor iz profila, a onda i probate da ga podesite, otkrićete veoma fleksibilnu konstrukciju koja omogućuje izuzetan nivo ergonomije. Naime, prisutan je napredni dvostruki zglob koji čini da TD2340 bude veoma prilagodljiv u odnosu na potrebe korisnika, pa tako možete podešavati visinu ili iskoristiti pivot opciju, a nagib praktično možete podešavati u rasponu od 5 stepeni ka napred, pa do 90  stepeni unazad, kada u potpunosti prelazi u horizontalan položaj. Tada se zglobni nosač zapravo sklapa u samo postolje, pa monitor dobija izgled nekog ogromnog tablet računara.

 

Takođe, treba reći da je podržan je i VESA standard, pa kao opcija postoji mogućnost kačenja monitora na zid.  Uz sve navedeno tu je i tradicionalno veoma dobra izrada od strane ViewSonica, pre svega primenom kvalitetne plastike i zahvalnog mat finiša. Poseduje i izuzetnu izdržljivost, pa je i sam ekran otporan na ogrebotine i slučajne udare.

 

Odlična funkcionalnost koju TD2340 zahvaljujući svojoj ergonomiji poseduje, podržana je i bogatim setom priključaka, pa pored uobičajenon analognog D-sub (VGA) porta na raspolaganju stoji čak tri USB 3.0 i jedan HDMI konektor, te 3.5-milimetarski audio ulaz i izlaz za slušalice. Svakako treba spomenuti da ovaj model dolazi sa ugrađenim zvučnicima, i to stereo sistemom (2 x 2W) uz SRS Premium zvuk.

 

 

 

Kvalitet prikaza

 

Ukoliko iz same oznake to već niste zaključili, ViewSonic TD2340 dolazi sa dijagonalom ekrana od 23-inča, sa prikazom slike u punoj HD rezoluciji od 1920x1080 tačaka.  Kao što smo spomenuli baziran je na IPS matrici, uz LED pozadinsko osvetljenje, što donosi izuzetne kolorne performanse, odličan kontrast i velike uglove vidljivosti.

 

Pre svega prisutan je napredan dinamički kontrast  (MEGA Dynamic Contrast Ratio),  od čak 20.000.000:1 koji obezbeđuje visok kvalitet prikaza bez obzira da li su u pitanju brze akcione scene, te da li se radi o svetlim ili tamnim motivima. To veoma kvalitetno kompenzuje nešto sporiji odziv (7 ms) karakterističan za IPS matricu, pa čak i kada uživate uz multimedijalne sadržaje, filmove ili igrate igrice, slika će uvek biti jasna i ubedljiva.

 

Već smo rekli da ViewSonic TD2340 poseduje ekran osetljiv na dodir, a radi se o kapacitivnom tipu sa multi-touch funkcijom, odnosno na njemu možete upravljati aplikacijama sa svih 10 prstiju. Moguće je zumirati i umanjivati predmete, skrolovati ili editovati delove internet stranica ili nekih dokumenata, ali i brzo obrađivati najrazličitiji video sadržaj.

 

To mu donosi izuzetnu funkcionalnost, pa uz klasičnu upotrebu u kući ili kancelariji, primenu može da nađe i kao digitalni kiosk, prigodno sredstvo za edukaciju i sl., a treba spomenuti da je u potpunosti kompatibilan i sa Windows 8 platformom, koja je zapravo i optimizovana za upravljanje dodirnim komandama.

 

 

 

Zaključak

 

ViewSonic TD2340 definitivno donosi veoma zanimljiv i pre svega nesvakidašnji koncept koji omogućuje izuzetnu fleksibilnost i prilagodljivost za najrazličitije potrebe korisnika. Uz displej osetljiv na dodir sa multi-touch podrškom dobija se izuzetan komfor i sjajna funkcionalnost, a sve to prati i kvalitetna reprodukcija slike i Full HD rezoluciji. Pored toga sa ovim monitorom je kretanje kroz Windows platforme jednostavno i lako, sa posebnim naglaskom na Windows 8 okruženje koje je kao stvoreno za ovakvu vrstu displeja.

 


Proizvođač ViewSonic
Model TD2340
Tip ekrana IPS matrica, LED pozadinsko osvetljenje
Dijagonala 23 inča
Rezolucija 1920x1080pix (Full HD)
Odziv piksela 7ms
Uglovi vidljivosti 178° horizontalno / 178° vertikalno
Kontrast 1.000:1 (tipičan); dinamički 20,000,000:1
Osvetljenje 250 cd/m2
Dodatno Upravljanje dodirom, multi-touch 10-point
Konektori D-sub (VGA), 2x USB, HDMI, 3.5mm in/out
Dimenzije 576.6 x 453.8 x 324.5 mm (sa postoljem)
Težina 12.2 kg (sa postoljem)
Cena 56.990,00 Din
Kontakt www.viewsonic.co.rs

 

Autor: Dejan Stojanović