KATEGORIJE

Samsung MZ-7PC064D/EU SSD

Napisao 5, 2012-05-10 10:13:05 u Opis - dugi

Dosadila su vam maratonska učitavanja operativnog sistema, programa i igara? Nervirate se kada se neka aplikacija zakuca ili igrica uspori? Glava vas boli od struganja čvrstog diska u kućištu? Ako je tako onda je vreme da pređete na SSD koji donosi drastično bolje radne performanse u poređenju sa klasičnim čvrstim diskovima i ne stvara nikakvu buku pošto ne poseduje mehaniku. Mi predlažemo da razmislite o rešenjima kompanije Samsung koja je domaćim potrošačima uglavnom poznata po fantastičnim monitorima i televizorima, međutim u svojoj ponudi ima i odlične SSD drajvove.

 

 

 

Elegantni Samsung

 

Dakle, ukoliko to već niste znali napomenućemo još jednom da je kompanija Samsung jedna od vodećih u oblasti dizajniranja i proizvodnje Solid State Drive-ova, što je i logično obzirom da sama pravi kontrolere i DRAM i NAND fleš module za preko 60% ostalih proizvođača SSD-ova i RAM memorija. Zato činjenica da ova kompanija poseduje i veliki portfolio SSD-ova sa oznakom sopstvenog brenda ne predstavlja nikakvo iznenađenje, te ukoliko planirate da nabavite najbolje rešenje za kvalitetno skladištenje i brz pristup podacima i omiljenim aplikacijama, svakako treba da obratite pažnju upravo na neki od aktuelnih Samsung SSD modela.

 

Jedan od primeraka koji predstavlja odličan izbor ukoliko gledamo odnos cene i kvaliteta dolazi pod oznakom MZ-7PC064D/EU, SSD drajv koji je od nedavno dostupan i na našem tržištu. U pitanju je model kapaciteta 64GB, opremljen naprednim komponentama koje mu obezbeđuju brz i pouzdan rad, a sve to košta čak nešto manje od 100 eura, što je sasvim prihvatljivo za uređaj koji može značajno da unapredi rad sa vašim računarom.

 

Samsung MZ-7PC064D/EU SSD predstavlja rešenje koje po svom dizajnu donosi karakterističan izgled, tipičan za SSD 830 seriju ovog proizvođača. Sam sklop SSD uređaja uz kvalitetno kućište u koje je ovaj model spakovan, čini da ne morate brinuti o eventualnim oštećenjima jer je otporan na udarce, padove i vibracije.

 

Dolazi u 2.5-inčnom formatu, u takozvanom ultraslim pakovanju, što ga činim idealnim rešenjem koje je pogodno za ugradnju kako u prenosne računare, tako i u desktop varijante. Naravno, uz odgovarajuće kućište može postati i adekvatan eksterni drajv, koga možete lako prenositi i upotrebljavati na više različitih računara.

 

 

 

Napredne komponente

 

Ovaj drajv je inače opremljen brzim Samsung DDR NAND fleš čipovima (20-nanometer-class) koji obezbeđuju transfer podataka do 133 Mbps, što je dva do tri puta brže od klasičnih SDR (single-date-rate) NAND Flash čipova koji postižu brzinu od najviše 66 Mbps, a tu je i 256MB DDR2 SDRAM keš memorije (cache memory). Pored toga jedna od najznačajnijih karakteristika koja odlikuje ovaj drajv odnosi se na prisustvo naprednog 3-core ARM9 baziranog MCX kontrolera, koji obezbeđuje brz i kvalitetan rad uz multitasking instrukcije. To zapravo znači da donosi mogućnost istovremenog upisa podataka, čitanje podataka, te optimizaciju ovih procesa u istom trenutku.

 

Za brzu komunikaciju sa računarom implementiran je i napredni SATA III kontroler (6Gb/s), te kako se navodi u specifikacijama ovog SSD drajva, može postići brzine do 520MB/s za upis, odnosno do 160MB/s za njihovo čitanje. Ukoliko gledamo rezultate IOPS (input/output operations per second), performanse koje se postižu iznose do 75000 IOPS prilikom čitanja odnosno do 16000 IOPS u slučaju upisa.

 

 

Dakle, ukoliko se po prvi put srećete sa SSD modelima koje potpisuje kompanija Samsung sigurno nećete doživeti razočarenje, jer se poznati korejski proizvođač ističe kvalitetnim modelima opremljenim najsavremenijim rešenjima i tehnologijama. Model MZ-7PC064D/EU to svakako i dokazuje, pre svega zahvaljujući naprednom kontroleru, brzim NAND fleš čipovima i SATA III interfejsu.

 

Na kraju spomenimo i da se uz ovaj model dobijaju kablovi, adapter i šrafovi za instaliranje diska u stoni računar i puna verzija programa Norton Ghost 15.0 i SSD Magician 3.0. što upotrebu samog drajva i manipulaciju podacima čini još lakšom i pouzdanijom. Samsung u okviru ove serije SSD drajvova nudi modele kapaciteta do 256GB, a model od 64GB čini nam se da predstavlja najoptimalniji izbor u ovom trenutku, te ga preporučujemo u svakom pogledu!

 


Proizvođač Samsung
Model MZ-7PC064D/EU
Kapacitet 64GB
Interfejs SATA III 6Gb/s
Format 2.5-inča, 7mm (Ultraslim)
Kontroler Samsung 3-core MCX Controller
Brzina čitanja do 520MB/s
Brzina pisanja do 160MB/s
Dodatno Norton Ghost 15.0, SSD Magician 3.0
Dimenzije 100 x 69.85 x 7mm
Težina 61 g
Cena oko 11.500,00 din
Kontakt www.dl.rs/gdekupiti

 

Autor: Dejan Stojanović